Nieuwbouw verbindt twee scholen

In 2007 onderzoekt Architectenbureau ir. Michel Koolen de mogelijkheden van een geplande uitbreiding van twee scholen in ’s-Hertogenbosch. Conclusie van het onderzoek: een nieuwbouw-uitbreiding tussen de twee scholen in kan fungeren als verbindend element.

De uitbreiding leidt tot één kindcentrum Maaspoort-Midden, waarbij de twee scholen van elkaars uitbreiding gebruik kunnen maken. Wat betreft esthetiek verschillen de scholen van elkaar. Zo is school De Madelief, gelegen aan de zuidzijde van het complex, opgetrokken uit bruinrood metselwerk halfsteensverband. Op de groepsruimten: licht hellende daken, belegd met vezelcement golfplaten. School Aventurijn, gelegen aan de noordzijde van het complex, is opgetrokken uit witte betonsteen met op de groepsruimten verhoogde platte daken rustend op doorstekende gelamineerde houten liggers.

Alternatief

Vanwege de verschillen werd gekozen voor een houten gevel in plaats van metselwerk. De opdrachtgever eiste een onderhoudsvriendelijk gebouw, wat de toepassing van vergrijzend hout zou betekenen. Vanuit het architectenbureau werd voor een alternatief gekozen, omdat het vergrijzen zich langzaam zou voltrekken en de nieuwbouw aan vier zijden een ander traject zou volgen. Dit zou resulteren tot vlekvorming.

Brandveiligheid

Uiteindelijk werd gekozen voor ROCKPANEL gevelbekleding, vanwege onderhoudsvriendelijkheid en brandveiligheid. Met laatstgenoemde eigenschap wordt een belangrijke eis van de brandweer ingevuld, namelijk voldoende weerstand tegen brandoverslag. Het architectenbureau koos ervoor om de ROCKPANEL Woods stroken in verschillende breedtes te zagen en in vier designs willekeurig te potdekselen. De uitvoering was in handen van Bouwbedrijf van den Bouwhuijsen bv, ’s-Hertogenbosch.

Boom van cortenstaal

Om het gebouw nog meer te laten opvallen en de identiteit te behouden is er gekozen om een ‘boom’ in te passen in de gevel. Ook deze moest onderhoudsvriendelijkheid zijn, waardoor men koos voor een boom van cortenstaal. Het bijzondere van deze oplossing is niet zozeer de vorm van de boom, maar wel de verwerking van de takken in de ROCKPANEL gevel.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rockpanel

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant