Studenten genieten van flexibiliteit

In de Amsterdamse wijk Amstelkwartier worden 627 koop- en huurstudio’s voor studenten gerealiseerd. Het appartementencomplex met de naam ‘Villa Mokum’ bestaat uit 4 woonblokken. De ontwikkeling van de studentenappartementen speelt in op het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam. 

Er werd gekozen voor een vrij indeelbare vloer, zodat er in de bouwfase nog ingespeeld kan worden op veranderende wensen van de huidige én toekomstige eindgebruiker. Flexibiliteit en comfort zijn daarbij belangrijke factoren.

Uitvoerige samenwerking

AM Concepts en Kampman Architecten hebben de woonblokken van Villa Mokum ontworpen. Voor de ontwikkeling van het project heeft AM nauw samengewerkt met het projectbureau Wibaut aan de Amstel van de gemeente Amsterdam en met Syntrus Achmea. AM Concepts, het inhouse ontwerpbureau van AM, en Kampman Architecten uit Den Haag zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

De bouw van het totale project is in handen van BAM Woningbouw, dat samenwerkt samen met prefabbouwer Bestcon en montagebedrijf Gejamont om de bouw te realiseren. Bestcon werkt op zijn beurt weer nauw samen met VBI voor prefabvloeren en -wanden onder de noemer FlexCasco.

Duurzame verbindingen

“In samenwerking met BAM en Bestcon hebben we dit gebouw ontwikkeld”, vertelt Erik Dorland, technisch adviseur bij VBI. “Het onderste gedeelte van het gebouw is in het werk gestort. Maar naar boven toe wordt het gebouw uit prefab-elementen opgebouwd. Bestcon produceert en levert de prefabwanden in de onderste lagen, net als de voor- en achtergevels. De woningscheidende wanden zijn VBI FlexCasco-wanden. Wij leveren dus een groot gedeelte van het gebouw in opdracht van en in verregaande samenwerking met Bestcon. Een mooi voorbeeld van het maken van duurzame verbindingen in de bouw.”

Duurzaam

Het Amstelkwartier ligt aan het hoofd van de Amstelscheg, ook wel de 'groene vinger' die de stad in reikt. Het groene hart is voor toekomstige bewoners binnen handbereik. De keuze voor een duurzame aanpak is dus niet zo gek. Buiten het feit dat de nieuwbouwappartementen goed geïsoleerd en daarmee duurzaam zijn, is de constructie dat ook.


Doorkijk Amstelkwartier

Een echt duurzaam gebouw is een gebouw dat tientallen jaren of honderd jaar optimaal gebruikt wordt. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de ontwikkeling en de functionaliteit van gebouwen. “Bij VBI zien we dat de mens de komende jaren meer comfort om zich heen verlangt en dat duurzaam bouwen, revitalisatie en herbestemming aan belang toeneemt”, verklaart Dorland. “Het is een maatschappelijke opdracht die we als partners in de hele bouwkolom moeten oppakken. Met onze draagconstructies dragen we bij aan omgevingen voor wonen, zorgen, leren en werken die in de tijd steeds aan te passen zijn aan de wensen van de eindgebruiker. Met de keuze voor flexibel comfort kiest men voor duurzaam. Want een gebouw kan nog zo duurzaam zijn: als het niet aanpasbaar is aan de wensen van de gebruiker, staat het leeg en dat is altijd milieubelastend.”

Flexibel comfort

In Villa Mokum ligt de appartementvloer van VBI. “Dit vloertype maakt vrije overspanningen tot 12 meter mogelijk zonder belemmerende tussensteunpunten”, legt Dorland uit. “Hierdoor zijn de appartementen vrij indeelbaar. En daarmee kan tot in de bouwfase nog ingespeeld worden op koperswensen.” De vrije indeelbaarheid van de appartementen complexen zorgen voor toekomstige flexibiliteit in de bestemming die het pand heeft. “Nu is Villa Mokum een studentenappartementencomplex, over 20 jaar kan het ruimte bieden aan zorg en over 15 jaar is het wellicht een kantoor. Dat is wat VBI als Flexibel comfort ziet”, aldus Dorland.

Foto's: APA Foto; illustraties: AM Concepts, Theo van Leur

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VBI

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland