Duurzaam bouwen en wonen op voetbalvelden

In de Belgische plaats Wervik komt bebouwing op twee voormalige voetbalvelden. Uitgangspunt bij het ontwerpen is het wonen dat zich richt op de zon en op de collectieve buitenruimten.

Dit idee komt van het team van Palmbout Urban Landscapes en H+N+S Landschapsarchitecten. Waar Wervik nu nog vooral stenige straten en pleinen met weinig groene gebieden heeft, zorgt het team ervoor om het gebied in te richten als een collectieve woontuin. Als idee voor zowel de collectieve tuin als het wonen hanteert ze het gedachte ‘Duurzaamheid als integraal ontwerpprincipe’. Zo wordt de buurt autovrij en wordt regenwater geïnfiltreerd en hergebruikt.

Zon

Daarnaast speelt de zon een belangrijke rol, zowel voor passief gebruik als voor de opwekking met zonnepanelen en -collectoren en opslag in WKO. De verscheidenheid van groene ruimte en groene daken biedt kansen voor de biodiversiteit. Daarnaast worden gezonde en duurzame materialen gebruikt in de architectuur en de buitenruimte.



Zonnepanelen en -collectoren

Het wonen op deze site zal zich kenmerken door nieuwe woonconcepten en nieuwe verhoudingen tussen gebruikers en overheid. Alle 30 woningen zijn aanpasbaar naar woonvormen zoals levensloopbestendig, kangoeroe, woon-werk en cohousing.

Deze eerste fase was de aanbesteding in de vorm van een open oproep van de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Wervik. Voor de volgende fast stelt het eerdergenoemde team het masterplan op.

Deel dit artikel

permalink