Vriendelijke reuzen

Aan de uiterste noordrand van Leusden heeft ONB architecten gezorgd voor de realisatie van 2 gebouwen met 50 appartementen. Deze gebouwen, genaamd ’t Zicht, heinneren aan de historie van Leusden: de tijd van lintbebouwing van boerderijen en schaapskooien met een voor de streek typerend karakter.

“Onze eerste intuïtie voor deze plek was: wij maken 2 vriendelijke gebouwen die zicht geven op het weidse landschap”, vertelt architect Lars Zwart. “Geen abstracte objecten, maar gebouwen met zeggingskracht die passen bij het land en de bewoners van Leusden.”


Op de voorgrond de gekartelde panelen

Zo dragen de bonte luiken op de voorgevel de kleuren van wapenschilden uit de streek en doet de dakvorm denken aan de schaapskooien die er ooit stonden. Daarnaast leggen de gekartelde panelen van Rockpanel de link naar de gezaagde, gepotdekselde houten planken van vroegere boerderijen.

Duurzaam als steen

De eenvoudige verwerkbaarheid van Rockpanel-plaatmateriaal, dat weerbestendig en ongevoelig voor vocht is, maakte het mogelijk om de gevel te voorzien van gekartelde panelen. Dit materiaal is verwerkbaar als hout en zo duurzaam als steen. Deze eigenschappen dragen ertoe bij dat gevelbekleding van Rockpanel een korte installatietijd kent en kostenefficiënt is. “Hierdoor konden we warm witte en onderhoudsvrije gevels creëren, die een gestileerde, moderne vertaling zijn van de gepotdekselde houten gevels van oude, karakteristieke boerderijen uit de streek”, legt Zwart uit. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rockpanel

Meer nieuws uit Leusden, Utrecht