Tweede leven historisch pand

Na een periode van renoveren, moderniseren en verduurzamen is de herontwikkeling van Gebouw LB op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem een feit.

Gebouw LB is een pand met 3 verdiepingen, gebouwd in de jaren ‘30 en ’40 van de vorige eeuw. Lange tijd was dit het industriële onderkomen voor het produceren van machines voor chemieconcern en verffabrikant AkzoNobel.

Dit gebouw is op meerdere manieren verduurzaamd. Zo heeft het historische pand een tweede leven gekregen, waarbij bij de herontwikkeling op duurzame wijze gebruik wordt gemaakt van het originele gebouw. Daarnaast komen in Gebouw LB bedrijven, die zich bezighouden met clean technologies,  ook wel Energie- en Milieutechnologie (EMT) genoemd.

Nieuwe schil

Op het gebied van isolatie was het lastig om dit gebouw met de huidige gevel aan de moderne eisen te laten voldoen. Om het fundament te behouden is binnenin een nieuwe schil gebouwd.

In opdracht van projectontwikkelaar Schipper Bosch en Karbouw leverde De Groot & Visser zowel de binnen- als de buitengevel. Zo zorgen de in de panelen geïntegreerde ventilatieroosters voor een optimale ventilatie. De onderdruk door de roosters in de buitenpui trekt koude ventilatielucht van buiten naar binnen. De betonkernactivering in de vloer verwarmt deze lucht, die vervolgens via de luiken in de binnenpui naar binnen wordt gezogen.

Als de zon op de schoorsteen schijnt, komt er thermische druk. Hierdoor ontstaat er automatisch afzuiging, wat mechanische ventilatie in de kantoorruimten creëert.

Geheelproject

Gebouw LB staat symbool voor Industriepark Kleefse Waard als geheelproject: renoveren, moderniseren en verduurzamen. Het gebouw voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd, zonder dat de sfeer en kwaliteit van het oorspronkelijke pand verloren gaat.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door De Groot & Visser bv

Meer nieuws uit Arnhem, Gelderland