Universiteitsbibliotheek Groningen krijgt upgrade binnenklimaat

De universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen wordt gerenoveerd, met de focus op toekomstbestendigheid en duurzaamheid. Een sterk verbeterd binnenklimaat en lager energieverbruik tilt het energielabel van het gebouw van B- naar A+.

BAM Techniek is betrokken bij de renovatie van het bijna dertig jaar oude bibliotheekgebouw. Het gebouw is toe aan vernieuwing, schrijft de Rijksuniversiteit Groningen: “Het aantal studenten van binnen én buiten de RUG dat hier komt studeren, is de afgelopen jaren enorm gegroeid. De gebruiksintensiteit is dermate hoog dat er grootschalige aanpassingen in het gebouw nodig zijn.”

En dus wordt de universiteitsbibliotheek – in het centrum van Groningen tegenover het Academiegebouw – onder handen genomen. Ingrepen zijn onder meer het klimaatsysteem BaOpt, dat moet zorgen voor voldoende frisse lucht, constante temperatuur en tegelijkertijd een fors lager energieverbruik. Er wordt 500 vierkante meter aan PV-panelen aangebracht en daarnaast wordt energiezuinige LED-verlichting toegepast.

Masterplan

Betrokken bij het project zijn BAM Techniek, AG Architecten, DGMR / WHR met betrekking tot het advies over de technische installaties en DAAD Architecten. Op de website van de Rijksuniversiteit Groningen is een masterplan als pdf-bestand in te zien.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR

Meer nieuws uit Groningen, Groningen