'Alles wat goed is blijft behouden'

De Weezenhof Nijmegen onderging een ingrijpende renovatie, met een labelsprong als gevolg. “Voor ons is renovatie op deze schaal relatief nieuw, omdat we ons met name richtten op het particuliere woonsegment”, zegt architect Pieter Oosterhout.

Woningbouwvereniging Talis zette een prijsvraag voor de transformatie uit voor de gedateerde appartementencomplexen met onaantrekkelijke energetische aspecten. Winnaar Oosterhout van Oosterhout Architecten vertelt dat er structureel niets op de complexen valt aan te merken: “De plattegronden zijn goed, de appartementen ruim en het voorportaal wordt gedeeld door drie appartementen.”

Alles wat goed is blijft dan ook bij voorkeur gehouden. “Deze flat had al aluminium schuifpuien. Dat geeft aan dat tijdens de bouw al gekozen is voor kwaliteit. De puien die erin zaten voldeden echter niet langer aan de energetische eisen. Er waren koudebruggen en condensvorming. De woningbouwvereniging gaf aan dat zij mede dachten aan een vervanging in houten kozijnen, terwijl onze voorkeur uitging naar aluminium.”

Voorkeur materiaal

De voorkeur voor aluminium zit hem voor Oosterhout in het feit dat dit het oorspronkelijk gebruikte materiaal is. “De investering is weliswaar groter, maar daar staat tegenover dat de onderhoudskosten lager zijn. Die doorrekening is gemaakt waarbij de uitkomst was dat aluminium, mede gezien de hoogte, een goede keuze is. De koudebruggen in het skelet konden we grotendeels voorkomen door geïsoleerde kantlatten te gebruiken. Verder is de buitenwand geïsoleerd. Bewust hebben we gekozen voor een dikkere buitenwand dan per se nodig was. Dit hebben we gedaan om vervorming op te vangen.”

Gerecycled aluminium

Daarnaast speelden milieu-eisen een rol bij het verlenen van de opdracht. “Een van de eisen van de woningbouwvereniging was dat gerecycled aluminium gebruikt werd. Reynaers kon daaraan voldoen. De kozijnen bestaan voor 90 procent uit gerecycled aluminium.” Daarnaast werd een DUBO-keur aangevraagd.  bij het verlenen van de opdracht. De aluminium raam- en deursysteem CS 68 en schuifsysteem CP130 die in De Weezenhof zijn toegepast ontvingen allen het keur van het NIBE, het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie uit Bussum. 

Foto: Nijmegen Dukenburg, hoogbouw Weezenhof

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Reynaers B.V.

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland