Nature’s Pride: grootste duurzame koelkast van Nederland

Nature’s Pride in Maasdijk is een bedrijf van indrukwekkende cijfers. Deze specialist in import, export, rijpen, verpakken en distribueren van exotische groenten en fruit importeert producten uit zestig landen en heeft meer dan 300 klanten in heel Europa op de verzendlijsten staan. De cijfers van het nieuwe distributiecentrum aan de A20 in Maasdijk zijn minstens zo indrukwekkend. Op 4 juni jongstleden ontving Nature’s Pride daarvoor als eerste bedrijf in de AGF-sector het BREEAM-Excellent certificaat.

Oprichtster en CEO Shawn Harris startte in 2001 haar bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met 320 vaste medewerkers op de loonlijst. Naast zakelijk inzicht is zij van mening dat het de verantwoordelijkheid van Nature’s Pride is om iets aan de samenleving terug te geven. Dat doet het bedrijf door onder andere te participeren in meerdere sociale projecten wereldwijd, maar ook door bij de nieuwbouw te streven naar een energieneutraal gebouw.

 

De gemeenschappelijke kantine

Grootschalig denken

Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk realiseerde in samenwerking met Van Kempen Koudetechniek en Klimaatservice Holland en BAM Techniek de bouw van dit op alle fronten duurzame gebouw. In februari 2013 startte De Vries en Verburg de bouwactiviteiten, die slechts tien maanden duurden. Het nieuwe 37.000 vierkante meter grote distributiecentrum omvat een grote koelhal, kantoren en een ontvangst – en kantine-deel. Architectenbureau Paul de Ruiter is verantwoordelijk voor het ontwerp. DWA adviseerde op het gebied van energie en installaties en begeleidde het BREEAM-certificeringstraject. “Door het innovatief toepassen van diverse technieken zijn er out of the box-oplossingen gecreëerd om een uiterst duurzaam resultaat te bereiken. De verschillende ingrepen in proces- en gebouwtechniek leveren een indrukwekkende energiebesparing op van meer dan 30%”, aldus Kees Zandijk, manager bij DWA. Aangezien voor dit type gebouwen normaliter geen BREEAM-NL certificaat kan worden afgegeven, is een speciale Bespoke-procedure gevolgd.

 

Doorkijk naar de sorteer- en verpakkingsruimtehal, links een van de rijpkamers

De Ruiter noemt het zelf ‘de grootste koelkast van Nederland’. “Nature’s Pride is een bedrijf dat in alle aspecten duurzaam en sociaal wil zijn. We hebben gepoogd om dat in alle facetten van het gebouw terug te laten komen. Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en scooters en het personeel wordt gemotiveerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. De parkeerplekken zijn op het dak gerealiseerd om het grondgebruik te minimaliseren. Vanaf het dak komen de medewerkers een verdieping lager rechtstreeks in het hart van het bedrijf; de ontvangstruimte, kantine en vlindertuin. We hebben hier een mensvriendelijke omgeving gecreëerd met veel daglicht met de gedachte dat medewerkers die werken in een goede omgeving ook betere prestaties leveren. Bij dit ontwerp moesten we grootschalig denken zonder de menselijk aspecten uit het oog te verliezen.”

 

Via een sluis, waar men de handen moet desinfecteren, komen de medewerkers in de sorteer- en verpakkingsruimte

Hoge lat

“Als bouwbedrijf zijn wij niet alleen verantwoordelijk voor de bouw, maar voelen wij ons ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de service, het zogenaamd Total Cost of Ownership”, vertelt Marco Dekker, commercieel directeur bij De Vries en Verburg. “Nature’s Pride legde de lat hoog om het BREEAM Excellent-certificaat voor nieuwbouw te kunnen behalen.”

Een rondgang door het gebouw laat zien dat de trots van bouwer, architect en opdrachtgever terecht is. In de grootste ruimte,de sorteer- en verpakkingsruimte is de temperatuur 10 graden. “De warmte van de koelinstallaties gebruiken we voor het opwarmen van de rijpkamers en de kantoren. Verder maken we gebruik van hoge kwaliteit koelvloeistoffen als NH3, CO2 en bietensap.”, vertelt marketing manager Jan Willem Verloop bij een rondgang door het gebouw. “Het fruit- en groenteafval gaat in een speciale vergistingsinstallatie, waarmee we 75 gezinnen van stroom voorzien. De verschillende fruitsoorten worden opgeslagen in ruimtes met temperaturen, oplopend van 2 tot en met 10 graden. Deze ruimtes worden van elkaar gescheiden door snelsluitende roldeuren. De schil van het gebouw is voorzien van een isolatie met een hogere isolatiewaarde dan de norm momenteel voorschrijft. Zo realiseren we een energie-efficiëntie die 30 procent hoger ligt dan de gangbare nieuwbouw en komen we uit op een energieverbruik van 154 kWh per vierkante meter BVO. Dankzij de opvang van hemelwater en grijs water kunnen we het watergebruik met een derde terugbrengen.”

Shawn Harris, oprichtster en CEO van Nature's Pride: "Op dit moment zijn we in gesprek met de plaatselijke overheid over het plaatsen van een windmolen met een capaciteit van 2,3 megawatt."

Ook in de overslagruimtes, voorzien van talloze lopende banden, is rekening gehouden met het welzijn van medewerkers. Zo zorgen zogenaamde baffles, hangende plafondtegels, voor de absorptie van geluid en is bij het ontwerp rekening gehouden met maximale toetreding van daglicht. Daar waar dat niet mogelijk is, zorgt ledverlichting voor het nodige kunstlicht.

Windmolens

Ondanks alle genoemde energiebesparende maatregelen is het distributiecentrum op dit moment nog niet energieneutraal te noemen. Een doorn in het oog van Harris. “Op dit moment zijn we in gesprek met de plaatselijke overheid over het plaatsen van een windmolen met een capaciteit van 2,3 megawatt, die zorgt voor 108 procent van de energievraag en waarmee we dus een energieleverend gebouw realiseren.  Die windmolens liggen alleen politiek gezien nog wat gevoelig.  Maar ik geef niet op voordat we onze windmolen hebben.” 

Foto's: Nature's Pride

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door De Vries en Verburg