Brede school Het Dok met drie duurzaamheidsthema’s

De nieuwe brede school ‘Het Dok’ in Oegstgeest kent als energiezuinige school drie thema’s: frisse lucht, een ruime hoeveelheid daglicht en is gebouwd met natuurlijke materialen. Ontwerper Paul de Ruiter: “Gezondheid en duurzaamheid staan voorop.”

De brede school omvat een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal, expositieruimte en multifunctionele ruimte. Daarnaast vormt de locatie een van de grootste kwaliteiten van de nieuwe school. De Ruiter: “Het gebouw komt te liggen in een nieuw aan te leggen groene omgeving.” Overal in het gebouw moet de nabijheid van het groen voelbaar zijn.

Het innovatieve klimaatconcept komt van de hand van Arup in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter. Het concept legt de focus op verse lucht overal in het gebouw, op energiezuinige manier: er wordt met minder installaties een comfortabel klimaat gerealiseerd. Natuurlijke ventilatie via de gevel voert verse lucht aan en stroomt door het gebouw via akoestische roosters naar een centraal trappenhuis, waar het wordt afgevoerd.

Winddruk geregelde ventilatieroosters

Er zijn geen ventilatiekanalen nodig, hetgeen energie en materiaal bespaart. De lucht wordt toegevoerd via winddruk geregelde ventilatieroosters.

Gebouwschil

Wat betreft de gebouwschil zijn glazen panelen aangebracht in drie verschillende groentinten. De plint van het gebouw is van hout en verwijst naar het groen in de omgeving.

Opdrachtgever

Gemeente Oegstgeest

Gebruikers

ABS Het Dok, Stichting Kinderopvang Oegstgeest, gemeente Oegstgeest, Instock, BplusC

Locatie

Rustenburgerpad, Oegstgeest

Bruto vloeroppervlak

3.690 m2 (brede school)

Programma

Brede School met een basisschool (14 groepsruimten), kinderdagopvang (3 groepsruimten), peuterspeelzaal (2 groepsruimten), buitenschoolse opvang (4 groepsruimten), 2 speellokalen, muzieklokaal, multifunctionele ruimte, expositieruimte, sportzaal met kleedruimten en centrale gezamenlijke voorzieningen.

Start ontwerp

november 2010

Start uitvoering

juni 2013

Oplevering

juli 2014

Ontwerp

Architectenbureau Paul de Ruiter

Projectarchitect

Paul de Ruiter, Project team Noud Paes, Richard Buijs, Marlous Vriethoff, Christian Quesada van Beresteyn, Wilco de Haan

Adv. Constructie

Pieters Bouwtechniek, Delft

Adv. Bouwfysica     

Arup, Amsterdam

Adv. Installaties

Arup, Amsterdam

Installateur Kuijpers

Installaties, Utrecht

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Oegstgeest, Zuid-Holland