Duurzame energiebron voor 11.000 dorpen

Royal HaskoningDHV implementeert 4 kleinschalige waterkrachtcentrales langs de Merawu-rivier op het Indonesische eiland Java.

Deze centrales bieden een duurzame energiebron voor 11.000 huishoudens in verschillende dorpen. Ze vormen de eerste fase van de overeenkomst met Tirasa om kleinschalige waterkrachtcentrales op te zetten, die zo’n 400.000 mensen van elektriciteit gaan voorzien. Deze 4 centrales vormen een energiebron voor ongeveer 55.000 mensen.

Stuwdammen

Tirasa is een pionier op het gebied van investeringen in Indonesië, waar ruim 86 miljoen mensen – zo’n 35% van de totale bevolking – geen enkele vorm van toegang hebben tot elektriciteit. Dit project bestaat uit 4 trapsgewijs geplaatste centrales langs de Merawu-rivier in Centraal-Java. Deze centrales worden zo opgezet dat ze energie leveren via stuwdammen, sedimentbassins en drukleidingen. Elke krachtcentrales bevat verscheidene turbines. Er wordt een transportleiding aangesloten op het netwerk van 20 Kv. Ook komen er toegangswegen. De lokale bevolking is bij het proces betrokken dankzij bijeenkomsten en campagnes, die Tirasa en de regionale overheid organiseren.

Stimulans economie

“Deze centrales bieden de lokale gemeenschappen meerdere voordelen”, vindt Berte Simons, directeur van Royal HaskoningDHV in Indonesië. “De beschikbaarheid van elektriciteit stimuleert de economische activiteit en de centrales zelf zorgen voor werkgelegenheid.”

De technische details van de faciliteiten zijn: 6 MW in Kerekan en Pandensari, 2,4 in Watupayang en 1,2 MW in Tempuran. In een eerder stadium heeft Royal HaskoningDHV een hydrologische studie uitgevoerd en de lokale haalbaarheidsstudie beoordeeld. De volgende fase omvat ondersteuning bij de aanbesteding en het bouwmanagement. Naar verwachting is de investering van $ 30 miljoen, zo’n  22 miljoen, binnen 7 jaar terugverdiend.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Royal HaskoningDHV