Woonarken op stadsverwarming vormt uitdagend project

De woonarken die aan de Wheredijk in Purmerend liggen krijgen in een periode van 6 maanden een nieuwe aansluiting op het stadsverwarmingsnet van Purmerend. Een uitdagend project waarbij over een lengte van 600 meter nieuwe stadsverwarmingsleidingen worden aangebracht.

Aan de Wheredijk, een dijk  in Purmerend die langs de Where loopt, liggen tientallen woonboten. Het is alweer enige tijd geleden (1988) dat deze boten werden aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Purmerend. De oude leidingen moesten vervangen worden, vanwege de kwaliteit en de leeftijd.

Verwarmingsopties

Bewoners werden twee jaar geleden door Stadsverwarming Purmerend gevraagd hoe men de woonboot wilde verwarmen. Opties hiervoor waren gebruik van stadsverwarming, aansluiting op gasnet en een andere manier van verwarming, bijvoorbeeld een hout- of pelletkachel. Vrijwel unaniem gaven bewoners aan dat zij opnieuw stadsverwarming wensen.

Uitdaging

Opdrachtgever Stadsverwarming Purmerend benaderde nutsbedrijven om gezamenlijk de infra (cai, water, riool, telefoon) die in de dijk ligt te vernieuwen. Betrokken aannemer is A Hak West, die deze wens zo efficiënt en met zo min mogelijk overlast aanpakt. Uitvoerder Mark Geus over de uitdaging: “De dijk is smal, daardoor is er geen mogelijkheid om te kunnen graven en het water van de Where met wisselende waterstanden zorgt voor een lastige situatie. Daarnaast hebben we te maken met verschillende partijen: het Hoogheemraadschap die eigenaar is van de dijk, de bewoners van de woonboten, de gemeente en de verschillende nutsbedrijven”.

Flexalen

Over 600 meter worden nieuwe stadsverwarmingsleidingen aangebracht en tegelijkertijd worden rioolleidingen en –aansluitingen vervangen. De verschillende afstanden tussen de woonboten vereisen verschillende lengtes leidingen. Aannemer Hak zette een rol Flexalen van Thermaflex neer, waarvan per woonboot de gewenste lengtes kan worden afgesneden. De huisaansluitingen worden door Thermaflex per woonboot op maat gemaakt.  

Samenwerking

De keus voor Flexalen en Flexalink was omwille van de flexibiliteit van de kunststofleidingen. Ook het betrouwbare partnership met Thermaflex tijdens de renovatie van het stadsverwarmingsnet Purmerend was een reden voor de samenwerking.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Thermaflex Isolatie b.v.