C2C-kansen in bestaand vastgoed

In een nieuwe, vaste column bespreekt Bas van de Westerlo van C2C ExpoLAB de toepassing van Cradle to Cradle in de gebouwde omgeving. Succesverhalen en praktijkervaringen passeren de revue. In deze eerste column bespreekt hij het Nedinsco-gebouw in Venlo.

Het nieuwe stadskantoor van de gemeente Venlo is een state-of-the-art voorbeeld van C2C-ontwerp. Minder bekend is het nabijgelegen complex, waarin 2.000 vierkante meter is ingericht als kantoorruimte voor de gemeente. De in de jaren 30 gebouwde Nedinsco-fabriek is een industrieel rijksmonument en werd onlangs gerenoveerd. Hiervan huurt de gemeente de begane grond. In lijn met de C2C-ambities van de gemeente is bij de inrichting van de begane grond maximaal rekening gehouden met de C2C-principes.

Overal C2C

Onlangs bezochten we met het projectteam, net voor de oplevering, de bouwplaats. De C2C-elementen zijn nu duidelijk zichtbaar, zoals bij het meubilair, de vloerbedekking en zelfs bij het toiletpapier. Maar ook in de vaste inrichting is maximaal gebruikgemaakt van de uitgangspunten, bijvoorbeeld in de binnenwanden, wandafwerkingen en zonwering. Verder zijn er C2C-gecertificeerde materialen gebruikt voor vaste inrichtingselementen, zoals kozijnen, plinten, kasten en pantry’s. Al deze materialen zijn gezond, veilig en zijn ontworpen om na de levensduur en veilig en zijn ontworpen om na de levensduur weer terug te keren in de kringloop. En ze hebben een positief effect op bijvoorbeeld de binnenlucht kwaliteit en op de financiën.

Zien is geloven

Het mooie is dat de innovaties zichtbaar zijn, wat de bewustwording bij gebruikers en bezoekers zal stimuleren. Ook zijn er al afspraken met producenten gemaakt over terugname van hun producten aan het einde van de levensduur. Onderdeel daarvan is het behoud van de financiële waarde van de materialen. Afgesproken is dat producenten over tien jaar hun product weer terugnemen en daarvoor ‘statiegeld’ teruggeven.

Dit voorbeeld laat zien dat in de bebouwde omgeving, met 98% bestaand vastgoed en slechts 2% nieuwbouw, nog veel vooruitgang te boeken is in de toepassing van C2C-principes. En het is relatief eenvoudig. Laten we gebruikmaken van opgedane kennis en ervaringen van dit soort voorbeeldprojecten en samen de volgende stap zetten!

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door C2C ExpoLAB

Meer nieuws uit Venlo, Limburg