BREEAM-NL Outstanding door integrale ontwerpmethode

Een nauwe samenwerking tussen architect en adviseurs uit diverse disciplines is de sleutel geweest tot de BREEAM-NL Outstanding-certificering van de Lely Campus. Het bedrijfscomplex van dit agrotechniekbedrijf in Maassluis mag zich een van de duurzaamste van Europa noemen.

In de Lely Campus hangt een wit mineralen Optima MicroLook-plafond van Armstrong. Het plafond werd in één keer opgeleverd. Hierna hoefden enkel de losse onderdelen erin te worden geplaatst. Dit leverde een besparing van tijd, materiaal en geld op. Dit plafond bestaat voor 82% uit gerecycled materiaal en heeft een hoge geluidabsorptie, waardoor het zeer geschikt is voor open ruimten. Het plafond heeft een optimale lichtreflectie van 87%.

“Transparantie is een basiskenmerk in de bedrijfsvoering van Lely”, vertelt architect Machiel Hopman van ConsortArchitects. “Ik heb deze waarde in het ontwerp vertaald naar openheid en veel inval van daglicht. Door de hoge lichtreflectie van het Optima MicroLook-plafond wordt het daglicht optimaal weerkaatst en dringt het diep binnen in het gebouw.”

Duurzaam

Lely is een Nederlandse producent van landbouwwerktuigen. Het bedrijf heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De architect heeft hier tijdens het ontwerpproces van de Lely Campus rekening mee gehouden door een integrale ontwerpmethodiek te hanteren. Een scala aan duurzame maatregelen maakte onderdeel uit van het ontwerp: energiebesparende oplossingen en duurzame materialen werden toegepast.

Door de expertises van onder meer Accompli Afbouw, ConsortArchitects en Armstrong te combineren, is een maximaal duurzaam interieur bewerkstelligd. De samenwerking tussen verschillende partijen resulteerde bovendien in een high end uitstraling met budgetvriendelijke producten. Lely is zowel landelijk als op Europees niveau koploper op het gebied van duurzaamheid binnen de utiliteitsbouw.

Certificeringen

De Lely Campus ontving van de Dutch Green Building Council twee certificeringen. De bedrijfshal en het kantoorgebouw kregen BREEAM-NL Outstanding (5 sterren). Armstrong biedt ondersteuning aan architecten op het gebied van BREEAM-projecten. Armstrong maakt gebruik van een overzichtelijk schema waardoor in een oogopslag is te zien in welke categorieën zijn plafonds bijdragen bij het scoren van de credits.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Knauf Ceiling Solutions