Woningrenovatie met plantaardige bouwmaterialen

Als proef heeft woningcorporatie R&B Wonen een woning in Kruiningen gerenoveerd met bijna uitsluitend plantaardige, oftewel biobased, materialen.

Deze woning aan de Henri Dunantstraat in de Zeeuwse plaats heeft onder meer een laag kokkelschelpen in de kruipruimte tegen vocht gekregen. Daarnaast zorgen nu houtwol en vlaswol voor de isolatie. De binnenwanden zijn afgewerkt met leemstuc in plaats van gewoon stucwerk.

Nieuwe methode

“Deze methode is nog betrekkelijk nieuw”, zegt directeur-bestuurder Peter Bevers. “Er is veel informatie beschikbaar, maar nog niet op een toegankelijke en geordende manier.” Zijn ervaringen zijn positief. “Er zijn maar een paar onderdelen, waarop we nog niet met biobased materialen konden werken. De kwaliteit ervan doet niet onder voor reguliere materialen.”

Volgens hem is biobased bouwen wel tot 20% duurder. “Er is nog weinig vraag uit de markt. Als woningcorporaties bereid zijn om hierin te investeren, dan verwacht ik dat de markt reageert.”

Subsidie

Voor dit project ontving R&B Wonen subsidie van de provincie Zeeland. Een van de voorwaarden hiervoor was dat de corporatie de verbouwing goed zou documenteren, zodat andere woningcorporaties profijt hebben van de opgedane ervaring.

Mogelijkheden

Het groot onderhoud aan de Kruiningse woning is een demonstratieproject om producenten, bouwbedrijven, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en consumenten kennis te laten maken met de financiële en technische mogelijkheden van biobased materiaal in de bouw. Het gaat hierbij om hernieuwbare bouwmaterialen, gemaakt uit grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. 

Deel dit artikel

permalink