Crowdsourcing bij project Emerald in Amsterdam

De overeenkomst voor een gebiedsontwikkeling met koop- en huurwoningen in de E-buurt van Amsterdam-Zuidoost is rond. Stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam en ontwikkelaar AM realiseren 176 woningen onder de projectnoemer ‘Emerald’.

Emerald, een nieuwe woonwijk gelegen tussen de Daalwijkdreef en Egoli in de E-buurt in Amsterdam Zuidoost, wordt een gevarieerd aanbod van rij- en hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen. Het ontwerp komt van de hand van Steenhuis Bukman Architecten.

Bij het realiseren van het project wordt crowdsourcing toegepast. Het voordeel van crowdsourcing is dat belangstellenden in een vroeg stadium worden betrokken bij het ontwerpproces, vertelt Ronald Huikeshoven, directeur AM Noordwest. “Door de inzet van crowdsourcing worden de woningontwerpen en woonsferen zo veel mogelijk afgestemd op de wensen van de toekomstige bewoners.”

Kwaliteitsimpuls

Dit leidt volgens Huikeshoven tot een kwaliteitsimpuls. “We zijn ervan overtuigd dat de ruime keuzemogelijkheden en het samenstellen van een woning naar wens een belangrijke kwaliteitsimpuls geeft aan de woningen en wijk.”

Naar verwachting start eind september de voorverkoop van de woningen. Potentiële kopers kunnen dan via een woonplanner op de website kiezen uit diverse woonsferen en indelingen en hiermee hun ideale woning samenstellen. Met de door hen gekozen woning kunnen zij bij de makelaar een voorinschrijvingsovereenkomst ondertekenen.

Sfeer en veilig leefmilieu

Hartger Stellinga van BAM Woningbouw verduidelijkt de duurzaamheidsambities binnen het project: "Alle woningen zijn standaard 100% FSC. AM en BAM willen wijken ontwikkelen die over 50 jaar nog steeds populair zijn, met goede architectuur en kwaliteitsmaterialen. Daarnaast is een sfeervol en veilig leefmilieu belangrijk. Dat zien wij als duurzaam."

Binnen BAM W&R wordt volgens Stellinga standaard volgens het principe van de Trias Energetica gebouwd. "Wij zien als belangrijkste basis voor duurzaamheid een goede isolatie en kierdichting. Daarom heeft de W&R standaard een Rc van 5 voor de vloer, gevel en dak en triple glas. In combinatie met de stadsverwarming van NUON scoren we hier al een EPC < 0,4 (Bouwbesluit 2015). Optioneel is een pv-installatie mogelijk, tegen meerkosten."

Meer informatie is te vinden in een overzicht van de specificaties en de EPC-waarden

Deel dit artikel

permalink