Restwarmte verwarmt 95.000 huizen

Vanaf oktober 2014 worden 95.000 woningen in het noorden van Rotterdam verwarmd met de industriële restwarmte van energiecentrale AVR

Onder de projectnaam ‘Leiding over Noord’ legt energieleverancier Eneco hiervoor momenteel een nieuw warmtetransportnet aan van zo’n 17 km: vanaf Rozenburg onder de Waterweg door en daarna via Vlaardingen en Schiedam naar Rotterdam. Het eindpunt van het traject is de voormalige EfG-centrale van E.ON, die momenteel wordt omgebouwd tot nieuwe ‘WarmteStation Galileïstraat’ (WSG).

Engineering en automatisering

Binnen dit project is Imtech verantwoordelijk voor een goede werking van het WSG: het centrale pompstation dat de restwarmte over de huishoudens verdeelt. “Voor het WSG verzorgen wij de engineering van het instrumentatiedeel en de automatisering”, vertelt Michel Hoogendoorn, projectmanager Imtech Industrial Services Botlek. “Daarnaast plaatsen we de instrumenten en de tubing. Als E.ON straks alle equipment geplaatst heeft, begint de echte constructiefase.”

De werkzaamheden voor engineering zijn afgelopen maart gestart. “Deze maand september zijn we mechanical complete en per oktober wordt volgens planning de eerste warmte geleverd.”

2 zonneboilers

Deze restwarmte is een combinatie van pure restwarmte, die vrijkomt bij de verbranding van biomassa, en aftaptroom die bij de productie van stoom vrijkomt. De te realiseren CO2-reductie komt overeen met 1.000 kilo per woning per jaar. Dat is ongeveer een besparing van 60% ten opzichte van het gebruik van gas om woningen te verwarmen. Dit is te vergelijken met de inzet van 2 zonneboilers.

Eneco verwacht in de toekomst vanuit het nieuwe net ook warmte te kunnen leveren in Vlaardingen en Schiedam.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Vlaardingen, Zuid-Holland