Zonnepanelen maken provinciehuis bijna energieneutraal

Het provinciekantoor van Noord-Holland wordt zo goed als energieneutraal. Onlangs werden 212 zonnepanelen geplaatst waarmee de laatste stap werd gezet.

Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd om energieneutraliteit te bereiken. Te noemen valt de zeer goede thermische schil en voldoende daglichttoevoer. Daarnaast zijn andere energiebesparingen doorgevoerd als warmte/koude-opslag, vraaggestuurde ventilatie en vraaggestuurde led-verlichting.

Dit alles maakt dat het provinciehuis van een energielabel G naar A++ is gegaan. De renovatie startte in 2010, toen het provinciekantoor overheidssubsidie ontving van het Unieke Kansen Programma ‘Naar energieneutrale scholen en kantoren (NESK)’.

NESK

De subsidie NESK is in het leven geroepen voor projecten die zich onderscheiden door energiezuinigheid, duurzaamheid en organisatorische innovatie in de bouwkolom. RVO.nl begeleidde de provincie met kennis en advies. De grondige renovatie vond vooral plaats in 2011 en 2012, waarbij onlangs, met plaatsing van zonnepanelen, de laatste stap werd gezet naar bijna energieneutraal.

Projectinformatie

Meer informatie over het project is te vinden in de .pdf ‘Provinciekantoor Noord-Holland gebouwd voor de toekomst’, te vinden op de officiële website van rvo.nl. Meer informatie over de NESK is te vinden via de pagina ‘Energieneutrale scholen en kantoren’, ook op rvo.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)