Praktische toepassing innovatieve woonconcepten

Aan de Westervoortse Dijk op het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard (IPKW) komt een demo- en onderzoekswoning staan. Hierin gaan studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), samen met een groep van toeleveranciers uit de bouw, ontwikkelde innovatieve woonconcepten in de praktijk toepassen. VBI schonk de woning voor een symbolisch bedrag aan de HAN.

Greenhouse, de incubator voor technologie start-ups op IPKW, heeft aan de HAN een proefveld van 500 m² ter beschikking gesteld voor onderzoek en onderwijsactiviteiten rond het thema energie en duurzaamheid. De woning wordt gebouwd in het kader van het project ‘Fit the Future’ en dient als leer- en inspiratieobject voor stakeholders die werken aan duurzame woningbouw gericht op de eindgebruiker. Vanwege de vergrijzende samenleving is het project in het bijzonder gericht op senioren. Het bedrijfsleven wordt uitgenodigd om hun innovaties kenbaar te maken, zodat die ingebracht kunnen worden in het project.

‘Healing environment’

‘Fit the Future’ richt zich op het ontwikkelen van innovatieve woonconcepten, die aansluiten bij de wensen en behoeften van de eindgebruiker. Dit project gaat in op de ontwikkeling van een duurzaam woonconcept met focus op de vereniging van de ecologische en sociale aspecten van duurzaamheid. Met andere woorden: een groene en gezonde leefomgeving, waarin je comfortabel en zelfstandig kunt blijven wonen. Om de eisen nu en in de toekomst te laten aansluiten op de woonbehoeften, is aanpasbaarheid van het woonconcept van groot belang. Zo is het in alle levensfasen mogelijk een healing environment aan te bieden, die in positieve zin bijdraagt aan welbevinden en herstel van de eindgebruiker.

Derde leven

In 2011 gebruikte VBI deze demo- en onderzoekswoning op een beurs. Daarna volgde de verplaatsing naar het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam, waar het diende als conceptwoning om aan te tonen hoe er omgegaan kan worden met intelligentie en flexibele indeelbaarheid. Nu krijgt het casco een 3e leven. In 2011 had de woning al een EPC van 0,4.

Blijvende indelingsvrijheid

“De studenten kunnen de indeling van de binnenruimte volledig naar eigen inzicht aanpassen”, zegt Martin Koppenhol van VBI. “De woning heeft geen dragende binnenwanden en de ruimte is dus altijd flexibel aanpasbaar.” Het is de bedoeling dat de demowoning dit najaar officieel wordt geopend.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VBI

Meer nieuws uit Arnhem, Gelderland