BREEAM voor drinkwaterproductiegebouw

In de gemeente Dalfsen verschijnt in het waterwingebied Vechterweerd een compleet nieuw drinkwaterproductiegebouw, dat als eerste Nederlandse drinkwaterproductiebedrijf BREEAM-gecertificeerd is. 

Dit project heeft een BREEAM-score van 3 sterren voor het ontwerp en streeft naar 4 sterren voor de uitvoering. Op de gebieden energie, water en management scoort het ontwerp goed, met name het contact met omwonenden is volledig verweven in het proces.

Warmtepomp en zonnecellen

Daarnaast zijn de installaties van de kantoren en de kantine zelfvoorzienend. De warmtepomp zet de koude van het proceswater en de betonnen kelders om naar warmte en koude voor de verblijfsruimten. Zonnecellen zorgen voor elektriciteit.

2 miljoen m3 water

Waterbedrijf Vitens gaat dit gebouw gebruiken om op jaarbasis zo’n 2 miljoen m3 water op te pompen en te zuiveren, zodat ze Overijssel kan voorzien van extra drinkwater. IA Groep heeft dit gebouw integraal ontworpen en heeft hierbij een toekomstige uitbreiding al meegenomen in het totaalconcept.

De welstandscommissie van de gemeente Dalfsen heeft dit gebouw al bestempeld als ‘landscape art’. Als het klaar is, gaat het volledig op in de natuur.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Dalfsen, Overijssel