Amtrium geeft RAI een groene uitstraling

Amsterdam RAI werkt hard aan haar nieuwe multifunctionele gebouw Amtrium. De bouw is begin dit jaar gestart en sinds half oktober is het gebouw water- en winddicht. Duurzaam Gebouwd nam een kijkje.

Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwe aanbouw van Amsterdam RAI begin mei 2015 klaar. Duurzaamheid staat hierbij voorop en het streven is BREEAM-NL Excellent. “Ons doel is om de duurzaamste evenementenorganisator van Europa te zijn”, legt Wilco van den Born, projectmanager Bouw & Techniek bij Amsterdam RAI, uit. “We zijn het daarom aan onze stand verplicht om te gaan voor dat duurzaamheidscertificaat.”

BREEAM-eisen

Om dat te behalen, moeten opdrachtgever RAI en uitvoerder BAM Utiliteitsbouw tijdens het bouwproces aan veel eisen voldoen. “Neem nu de afvalscheiding”, legt Henk de Krijger, hoofduitvoerder van BAM Utiliteitsbouw, uit. “We hebben 9 verschillende containers staan, die Sita controleert en leegt. Met formulieren geeft deze afvalverwerker aan of we het afval goed hebben gescheiden. Die formulieren hebben we nodig bij de uiteindelijk BREEAM-aanvraag.”

Uiteraard blijft het niet bij die containers. Zo krijgt Amtrium vliesgevels van duurzaam FSC-hout, ledverlichting en een wko-systeem. Daarnaast komt het complete dak vol te staan met zonnepanelen.

Duurzame verlichting

In het hart van het Amtrium ligt het atrium, dat op de tweede etage begint en de bovenste drie etages verbindt. Hier komt ook de naam van het gebouw vandaan. “Amtrium is de samenvoeging van atrium en Amsterdam”, legt Van den Born uit. “We wilden een naam die aansluit bij een gebouwnaam als Elicium.” Dit multifunctionele gebouw beschikt over 20 vergaderzalen en was, tot de komst van het Amtrium, het jongste gebouw van Amsterdam RAI.

Het atrium in het Amtrium

Om de verlichting op duurzame manier op de volledige etages te krijgen, komen er spiegels op de houten tussenstukken tussen de etages. “Die weerkaatsen de zon vanuit het glazen plafond over de gehele etage. Daarnaast zorgen we aan de oostkant voor passieve zonwering. Dit absorbeert en reflecteert de stralingsenergie aan de buitenkant van het gebouw, zodat een ventilatie- of koelsysteem deze warmte niet hoeft af te voeren.” In het gebouw is actieve lichtwering.

Groene aanblik

Opvallend is dat de zuidkant van het gebouw slechts enkelglas krijgt. “Achter dat glas komt een verticale tuin”, verklaart Van den Born. “Op het zuiden is de zonkracht namelijk het sterkst. Ons plan is om hiervan een kas te maken en hierin onder meer tomaten te kweken. Die tomaten gebruiken we in ons restaurant. Daarnaast zorgt dit een mooie, natuurlijke en groene blik voor reizigers die van het treinstation komen.”

Behalve de groente en fruit gebruikt de RAI de warmte en vocht uit die kas om zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in de rest van het Amtrium op het juiste niveau te krijgen. “Dat doen we met het wko-systeem.”

Eigen kantoorruimtes

De bedoeling is een multifunctioneel gebruik van het Amtrium. “We willen dat het gebouw inzetbaar is als kantoor-, congres-, vergader- én beursruimte”, vertelt Van den Born. De Krijger legt uit hoe de invulling hiervan plaatsvindt. “De bovenste drie etages beschikken om de 2,50 meter over een bandraster. Hiermee kunnen klanten zelf een kantoorruimte vormen. We hebben het klimaatsysteem en de isolatie hierop aangepast, zodat verschillende groepen geen overlast van elkaar hebben.”

Beide heren zijn erg tevreden met het nieuwe pand. "Dit is eens te meer het bewijs dat duurzaamheid de crisis heeft overleefd", aldus Van den Born.

Foto: RAI Amtrium gezien vanaf het Europaplein

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland