Vers drinkwater op schepen

De Zaandamse onderneming De Waterboot heeft het 50 meter lange schip Mts Wabo 3 omgebouwd tot waterbufferboot met een maximumcapaciteit van 430.000 liter water. Hierbij heeft Dyka voor het leidingwerk gezorgd.

De Waterboot voorziet zeeschepen van drinkwater. In plaats van leidingwerk van staal of rvs koos deze onderneming voor leidingen van HDPE. “Dat is een goed alternatief, maar kent andere diameters”, legt directeur Dave van de Bovenkamp uit. Dyka-keyaccountmanager Gerard de Kimpe heeft met de Dyka-afdeling Consultancy and Engineering de tekeningen herberekend en als prefab getekend met HDPE-materialen.

Samengestelde aanzuigbuizen

Daarna was het tijd voor de voorbereiding en uitvoering. Hierbij kwam wat maatwerk kijken en enkele zaken werden ter plekke bekeken en ingemeten. Zo zijn de aanzuigbuizen samengesteld uit diverse onderdelen en werden bepaalde leidingdelen door een klein stuk laadruimte naar binnen gebracht.

In de fabriek in Steenwijk ging Harm Bos van de Dyka-afdeling Speciale Producten & Services aan de slag met het voorbereiden en in elkaar lassen van de diverse HDPE-prefab onderdelen in de diameters 160 en 250 mm.

Veel van elkaar geleerd

Op de scheepswerf zijn de prefab-onderdelen en bijbehorende lengtes HDPE-buis afgeleverd. Dankzij de ondersteuning van De Waterboot laste Bos de onderdelen aan elkaar en in de watertank ophangen. “Bij het testen van de installatie bleek een aangeleverde component niet te voldoen, maar de collega’s van Dyka hebben dit snel opgelost”, vertelt Van de Bovenkamp. “We hebben tijdens dit project veel van elkaar geleerd.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DYKA BV