Heerenveense woningen in recordtempo energieneutraal

Woningcorporatie Accolade is de eerste corporatie die de renovatiemethode Built4U met succes heeft toegepast. Zestien woningen in Heerenveen zijn energieneutraal gemaakt, binnen vijf dagen.

Built4U, een samenwerkingsverband van Doorwin, Kingspan Unidek, Zehnder-J.E. Storkair, Trecodome, The Source Group en Van Aken Architecten, gaf de woningen in kort tijdsbestek een nieuwe prefab buitengevel, nieuwe kozijnen met triple glas, vloerisolatie en Comfortventilatie met warmteterugwinning. Bewoners gaan er gemiddeld 50 euro per maand op vooruit en profiteren van een woning met een energielabel beter dan A++.

John Rietveldt van Doorwin lichtte tijdens de kick-off van het concept toe: “Wij hebben veel tijd besteed aan het stroomlijnen van onze gezamenlijke processen en het perfectioneren van de compositie van de productonderdelen en zijn er zo in geslaagd de kosten te optimaliseren en verspillingen te voorkomen. Doordat er nauwgezet wordt samengewerkt, kunnen daardoor ook de uren op de bouwplaats geoptimaliseerd worden.”

LEAN

Projectleider Youri Verwer kent de voordelen voor corporaties: “Van ontwerp tot uitvoering zijn wij één aanspreekpunt voor de woningcorporatie. Leveranciers en adviseurs werken samen volgens het LEAN-principe, leidend tot innovaties en een gezamenlijke visie, waarin alle kennis optimaal wordt ingezet.”

Financiering

Maurits van Oranje, The Source Group, vertelt over de financieringsmogelijkheden. De eerste optie laat corporaties aan bewoners de mogelijkheid geven om het energiecontract over te zetten naar een onafhankelijke administratiepartij. Deze partij factureert een lagere energieprijs aan de bewoner dan regulier. Hierbij komt het overige financiële voordeel van de energiebesparing ten goede aan de corporatie.

Als tweede optie geldt een huurverhoging, waarbij de bewoner in dit geval zelf een energiecontract afsluit. De bewoner compenseert hiermee zijn verhoogde huur zelf met lagere energiekosten. Ten slotte is er de mogelijkheid, als de wet dit toelaat, om huurders in de toekomst maandelijks één vast bedrag aan de woningcorporatie te laten betalen, inclusief een verrekening op basis van het werkelijke energiegebruik.

Gouden Kikker 2014

Built4U behoorde tot de top drie projecten die genomineerd waren voor De Gouden Kikker Award 2014. De uitreiking van deze award vond plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Maastricht, op 13 november jongstleden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Zehnder Group Nederland

Meer nieuws uit Heerenveen, Friesland