Gevel van gebroken stoeptegels

Het verwijderen van de parkeergarage naast het NH Hotel in Utrecht zorgde voor een sloopwond. In opdracht van de gemeente heeft Zecc Architecten een ontwerp gemaakt voor een nieuwe gevel: Sidewall(k).

Het startpunt voor dit architectenbureau was een rafelig silhouet van verschillende gebouwdelen, die zichtbaar werd na de sloop van de garage. Aan de hand van een lang horizontaal gebaar heeft Zecc Architecten rust in de gevel gebracht. Aansluitend aan de wand is een taxistandplaats en een tramhalte. Daarom beschikt de gevel ook over een bankje, waar wachtenden in de zon kunnen zitten.

Muur van gebroken stoeptegels

De muur is opgebouwd uit hergebruikte gebroken stoeptegels, die Bouwbedrijf Van den Engel op verschillende manieren heeft gemetseld. Om de gevoelsmatige hoogte van de muur niet te hoog te laten zijn, is er voor een ander materiaal gekozen vanaf 4 meter hoogte. Dit plaatmateriaal wordt ook gebruikt om het vluchttrappenhuis aan de linkerzijde van de wand te bekleden en verdekt de installaties op het dak van het hotel. Het plaatmateriaal is in een natuursteenpatroon aangebracht, een knipoog naar de materialisering van het plein.

Aan de rechterzijde van de muur is ruimte gereserveerd voor het logo van NH Hotels. Deze markeert de entreezijde van het hotel, gezien vanaf de uitgang van het centraal station.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht