Optimaal leren en verblijven in Brede School Hengelo

De Passiefhuis-principes zijn door Spring Architecten toegepast in Brede School ’t Berflo in Hengelo. De frisse school is sinds november 2014 het middelpunt van herstructureringswijk Veldwijk-Noord.

Als een van de eerste passieve multifunctionele accommodaties in Nederland bedient de school een breed scala aan gebruikers. Drie basisscholen, kinderopvang en peuterspeelzalen zijn slechts enkele voorbeelden. Deze opzet vereist een flexibele gebouwopzet, met duidelijke routing en gezonde verblijfomgeving.

Compact

De principes van Passiefhuis zijn verweven met in de architectuur. De organische vorm van het pand past binnen de parkachtige omgeving en is compact. “Deze compactheid leidt tot besparing. Voor dit pand is het te isoleren geveloppervlak al snel 10 procent kleiner dan bij een orthogonaal concept van dezelfde omvang”, zegt Alfons Hams, projectarchitect en partner bij Spring Architecten, betrokken bij het project.

Afbeelding: Spring Architecten

Verblijfsomgeving

Met verschillende duurzaamheidsmaatregelen bereikt de school een optimale leer- en verblijfsomgeving. “We hebben een hoogwaardige geïsoleerde gevel neergezet, die functioneert als een thermosfles. Het teveel aan geproduceerde warmte of koude wordt gebufferd en naar gelang het seizoen aangewend.”

Leefbaarheid

Hams spreekt verder van een automatisch gestuurd ventilatiesysteem, dat een grote bijdrage levert aan de leefbaarheid. “Dit systeem zorgt voor limitatie van het CO2-gehalte, een prettige ruimtetemperatuur en het voorkomt tochthinder.” Verder is een duidelijke link gelegd naar de omliggende groene omgeving en is het interieur geïntegreerd in het totaalconcept.

Openingsfoto: Luuk Kramer

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Hengelo, Overijssel