Passiefschool heeft flexibele leerlingdomeinen

De Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman voldoet aan de eisen van een passiefschool en aan de criteria voor Frisse Scholen, klasse A en B. Een compacte gebouwvorm met een goed isolerende gebouwschil en energiezuinige installaties dragen bij aan het behalen van deze ambities.

Het ontwerp is in handen van Broekbakema, die een laag energieverbruik met veel comfort combineert. Het totale energieverbruik is minder dan 15 kWh/m2, zeven maal lager dan een traditionele school. Onder meer de goede isolatie draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Optimaal

De thermische massa van het gebouw wordt optimaal gebruikt en er is ventilatie met koude nachtlucht, waardoor de temperatuur in de zomer constant wordt gehouden. Met deze oplossingen zijn een traditioneel verwarmingssysteem en een koelinstallatie niet meer noodzakelijk. Verder wordt daglicht als groot belang genoemd en is er aanwezigheidsdetectie om verlichting niet onnodig aan te hebben.

Flexibel gebouw

De verschillende afdelingen zijn ingericht met leerlingdomeinen die grotendeels uit een open onderwijsruimte bestaan. De ruimte kan worden ingericht met open of meer gesloten ruimtes, van een besloten instructieruimte tot groepsplek. Domeinen kunnen groeien of krimpen, dankzij de flexibele vloeren.

Gemeenschappelijke functies

Op de begane grond zijn gemeenschappelijke functies als aula, auditorium en speciale onderwijsruimten voor handvaardigheid, tekenen en techniek te vinden.

Fotografie: Menno Emmink Fotografie

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Gouda, Zuid-Holland