Kennisdeling over energieneutrale pilot

Tijdens de Bouwbeurs 2015 geeft deelt Itho Daalderop kennis over EPC 0 en Nul-op-de-meter woningen. Het functioneren in de praktijk en de gevolgen voor bewoners op financieel- en comfortgebied komen aan bod.

De kennis komt uit een pilotproject, samen uitgevoerd met conceptbouwer iQwoning en woningcorporatie Vivare. De iQwoningen aan de Scherpenhofseweg in Rheden bestaan uit losse modules die in enkele weken op duurzame wijze in elkaar gezet worden, met een energieneutrale schil.

Energieneutraal

De woningen bevatten een HR-ketel, vraaggestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen. De woningen worden hiermee energieneutraal volgens het EPC 0,0 principe, de klimaateis waaraan nieuwbouwwoningen vanaf 2020 moeten voldoen. Met een zogenaamde ‘spider’ klimaatthermostaat kan de bewoner altijd en overal het comfort op afstand regelen.

Kennisdeling

Hoewel de pilot twee jaar duurt, is er al interessante informatie gewonnen uit de eerste maanden. Over onder andere de invloed van de verschillende gezinssamenstellingen, individueel gebruikersgedrag, de oriëntatie van zonnepanelen en zonnige winterdagen. Op stand A080 in hal 9 vindt de kennisdeling plaats.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Itho Daalderop