Duurzame gevelplaten maken kunstwerk mogelijk

Duurzaam plaatmateriaal op basis van het gesteente basalt droeg bij aan het behalen van de BREEAM Very Good-beoordeling van een nieuw Sheffield Hallam University-gebouw. Het drie verdiepingen tellende pand bestaat uit een gevel waarin een kunstwerk gegraveerd is.

Rockpanel leverde de duurzame gevelplaten, die zowel licht in gewicht als extreem sterk zijn. In het oppervlak zijn thema’s van kunstenaar Christopher Tipping via dynamische schetsen en lineaire tekeningen gegraveerd.

Kunstwerk beschermen

HLM Architects ontwierp een duurzame gevel die het kunstwerk zou beschermen. Deze voorwaarden leidden tot de specificatie van de gevelbekleding van Rockpanel. Michael Spencer en Gamma Wilson van HLM over hun eerste ervaring met het plaatmateriaal: “Het zet niet uit en krimpt niet onder invloed van de weersomstandigheden en het is vochtongevoelig. Daardoor had het geen speciale behandeling nodig.”

Voorsprong op planning

Ook directeur van Stone Systems Liam Hughes reageert positief op de gemakkelijke verwerking van het materiaal. “Omdat het zo licht is, was het hanteren en optillen van de platen geen enkel probleem. Dit in combinatie met de flexibiliteit van het lijmsysteem stelde ons in staat om de gehele installatie met voorsprong op de planning te voltooien en dat hielp om de kosten te drukken. De panelen konden vlot aangepast worden aan de vereiste toleranties op de bouwplaats.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rockpanel