Duurzame ontwikkelingshulp in Burundi en Nigeria

De afgelopen 10 jaar heeft ADRA Nederland mede gezorgd voor zo’n 13.000 duurzame huizen in het Afrikaanse land Burundi. Nu wil deze ontwikkelingshulporganisatie op duurzame wijze een gezondheidscentrum in Nigeria plaatsen.

“Bewustwording creëren”, vertelt Christa Breure, fondsenwerver bij ADRA Nederland. “Alles wat we doen, heeft daarmee te maken.” Ze doelt hiermee op de lokale bevolking, die deel uit maakt van het project. “Bij het Burundi-project helpt ze zelf mee om hun eigen huis te bouwen. Wij faciliteren dit door te zorgen voor bouwtraining, zodat we zeker weten dat ze dit ook kunnen. Zo leiden onze interventies ook op de langere termijn tot een beter toekomstperspectief.”

De bewoners waren hun huis kwijtgeraakt door een oorlog en ADRA heeft geholpen met de wederopbouw. Hierbij heeft deze hulporganisatie respect voor de plaatselijke cultuur. “We willen hen niet onze cultuur opdringen. Zo leven zij meer buiten dan wij en willen ze geen toilet in hun huis. Die vrijheid geven we ze dan ook.”

Bewoners maken zelf hun huis

De bouw vindt op duurzame wijze plaats: de toekomstige bewoners maken hun nieuwe huis met modder uit de rivier, die ze laten opdrogen in een baksteenmal. “In een paar weken maken ze op deze manier zelf hun huis”, legt ADRA-directeur Geert Hendriks uit. "Sowieso is duurzaamheid voor ons erg belangrijk: materialen die we nodig hebben, kopen we zo veel mogelijk in het land zelf in."

Nieuwe bewoners in het Afrikaanse Burundi voor hun zelfgemaakte huis.

Inmiddels hebben ADRA's zusterorganisaties in Denemarken, Nederland en Slovenië gezorgd voor zo’n 13.000 duurzame huizen. Dit goede doel is zo’n 60 jaar geleden ontstaan uit het kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten en is dit jaar 24 jaar actief in Nederland. “Inmiddels hebben we vanuit Nederland gezorgd voor 150 huizen in Burundi”, vertelt Hendriks. “Jaarlijks zetten we 15 à 20 huizen daar neer.”

Gezondheidscentrum renoveren

Dit is overigens niet het enige project, waaraan ADRA Nederland werkt. De organisatie wil namelijk het gezondheidscentrum Adventist Health Center in het Nigeriaanse Ayetoro renoveren. Hiervoor is in het totaal € 30.000 nodig, waarbij de helft van het bedrag van ADRA Nigeria komt en ADRA Nederland voor de andere helft zorgt.

“Missionarissen hebben dit gezondheidscentrum in 1984 opgericht, maar sinds 2000 is het verwaarloosd door het uitbreken van de crisis. Door dit centrum te renoveren verwachten we dat de kindersterfte daalt en de arbeidsproductiviteit stijgt”, vertelt Breure. “Inmiddels hebben onder meer VBI, Huis & Milieu, Senior Assist, Recreatiecentrum Zandpol, Geheit Reclame, De Leeuw Bedrijfskleding en architect Marc van Arem hun hulp hierbij aangeboden. Tijdens Building Holland hopen we genoeg geld op te halen om de renovatie te kunnen starten.”

Ze benadrukt dat al het geld geoormerkt is. “Al het gedoneerde geld komt ten goede aan het project.” ADRA is actief in 130 landen, dochterorganisatie ADRA Nederland verleent wereldwijd noodhulp.

Building Holland 2015

Bekijk RebuildingtheFuture.nl voor het volledige programma en bezoek BuildingHolland.nl om uw bezoek te registreren. Tijdens Building Holland 2015 vinden er meer dan 125 kennissessies plaats over 3 dagen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten