Almelo's stadhuis vult hoge duurzaamheidsambitie in

Almelo opende afgelopen 30 maart de deuren van het nieuwe stadhuis. De ambitie voor het Stadhuis Almelo was vanaf de start van de bouw helder: BREEAM-NL Excellent. Deze hoge ambitie ging gepaard met een sober en doelmatig budget wat een flinke uitdaging betekende voor het integrale ontwerpteam.

Het stadhuis is een niet te missen eyecatcher geworden. Zo is het gesitueerd op de belangrijke route van het centraal station naar de binnenstad van Almelo en is het een opvallend gebouw dat hoog boven de omringende gebouwen uitsteekt.

Architect Vincent van der Meulen van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe stadhuis, dat alzijdig is vormgegeven en wordt omringd door bomen. De entree bevindt zich aan de nieuwe waterboulevard, die vanaf het station naar de binnenstad loopt.

Eenvoudig toegankelijk

Een volledig transparante begane grond geeft de voetgangers een kijkje in het stadhuis. Hier bevinden zich onder andere de publiekshal en de trouwzaal. Hiermee is het stadhuis eenvoudig toegankelijk en brengt het – in de filosofie van Van der Meulen – de burgers en het gemeentelijk bestuur dichter bij elkaar door de uitnodigende entree. Boven de begane grond bevinden zich, op de 1e verdieping, de raadszaal, de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum. De parkeergarage is opgetild naar de 2e verdieping. Auto’s kunnen de garage alleen bereiken via een speciale autolift.

Compact gebouw met zo veel mogelijk licht

“Toen het ontwerpteam voor het eerst bij elkaar kwam, stond er nog geen pennenstreek op papier. Zo konden we gezamenlijk een duurzame basis leggen. Deze bestaat voornamelijk uit boerenslimheid: een compact gebouw, zo veel mogelijk licht naar binnen laten komen op het noorden en de zon buitenhouden op het zuiden. Verder kunnen we met de terugliggende hoogbouw valwinden voorkomen, waarbij tegelijkertijd sprake is van passieve zonwering voor de begane grond. We maken gebruik van de thermiek van de lucht, zodat de luchtafvoer op natuurlijke wijze verloopt”, vertelt Van der Meulen.

De aanpak zorgde voor een hoge kostenefficiëntie en een grote duurzaamheid. In het ontwerptraject zijn de ideeën daarna zo grondig, flexibel en multifunctioneel mogelijk uitgewerkt. Zo heeft het gebouw ledverlichting, computervloeren voor het creëren van zo veel mogelijk flexibele werkplekken, een divers vormgegeven groen dak van 1.300 m2 en een lichtgewicht recyclebare composiet gevel op het zuiden.

De publieksfuncties bevinden zich op de begane grond.

Verder wordt onder meer gebruik gemaakt van automatische en natuurlijke zonwering en daglichtoptimalisatie. De betonkernactivering in combinatie met een hoge isolatiewaarde met onder andere drievoudig glas en een warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling. “Een belangrijke wens van de gebruikers was om baas te blijven over het eigen gebouw voor wat betreft de zonwering en verlichting en verwarming. Al deze onderdelen worden automatisch aangestuurd, maar het personeel kan ze desgewenst per afdeling handmatig bedienen.”

Bezuinigen op materiaal met compact ontwerp 

Maar naast materiaalgebruik en de toegepaste technieken koos Van der Meulen ervoor om een compact ontwerp te tekenen om op materiaalgebruik te bezuinigen. “De technieken zijn geïntegreerd ontworpen. Zo is een vrije hoogte van 2,7 meter gerealiseerd met een constructiehoogte van 3,3 meter. Het betekent dat voor leidingwerk en constructie slechts 60 centimeter ruimte per verdieping beschikbaar was, waar standaard een hoogte van 90 centimeter beschikbaar is. Dit scheelt op het totaal bijna een hele verdieping aan materiaal ten opzichte van het normale 3,60 meter constructiehoogte.“

Afbeelding boven: Het alzijdig vormgegeven stadhuis van Almelo (Afbeeldingen van architectenbureau Kraaijvanger).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Gerrit Tenkink

Meer nieuws uit Almelo, Overijssel