Gezond binnenklimaat voor nieuwbouwschool Friesland

De nieuwbouw van het Lauwerscollege heeft een gezond binnenklimaat, met een ventilatiesysteem dat werkt op basis van CO2-concentratie en ruimtetemperatuur.

Door een Climotion-optimaliseringssoftware, geïntegreerd in de regeltechniek van Kieback&Peter, wordt een gelijkmatige temperatuurverdeling zonder tocht gerealiseerd. Dit resulteert in een fris en gezond binnenklimaat en een besparing van 25 procent aan energie.

Er ontstaat een ongerichte luchtbeweging door de optimaliseringssoftware en de twee gescheiden luchttoevoerkanalen. In elk lokaal wordt de lucht boven het zwevend plafond ingebracht en via overstroomroosters van 2 Pa naar de multifunctionele ruimte gebracht.

Twee drukzones

Er zijn totaal twee drukzones gemaakt, één voor de begane grond en één voor de verdieping. De voordelen zijn een goede vermenging van de toegevoerde en de reeds in de ruimte aanwezige lucht, geen kortsluiting tussen de openingen van de toevoer en afvoer en niet meer lucht dan noodzakelijk. Hiermee wordt meer dan voldaan aan de eisen voor energiezuinige en frisse scholen.

25% energiebesparing en meer comfort door ongerichte luchtbeweging

Automatisch verstelbaar

Verder zijn automatisch verstelbare regelkleppen in de toevoerkanalen en regelbare ventilatoren voor de toevoer en afvoer geplaatst. Daarnaast zijn er sensoren die de waarden meten voor de druk, de luchtvochtigheid en de temperatuur in het toevoerkanaal, in de ruimte en in de buitenlucht. Ten slotte zijn er CO2-sensoren voor de luchtkwaliteit in de lokalen. Deze laatsten zorgen ervoor dat er altijd voldoende frisse en gezonde lucht in de ruimte is.

Conventionele ruimteventilatie met gerichte stroming

Aansturing en beheer

Boven het zwevend plafond is een Kieback&Peter RuimteSysteemBox (RBS) opgenomen, voor de aansturing van de verlichting, de zonwering en de luchtkleppen van de Climotion optimalisering. Deze boxen zijn aangesloten op een voorregeling, DDC 4200-L. Het geheel wordt beheerd met het Kiepack&Peter gebouwbeheersysteem Neutrino-GLT, welke als Touch Screen bij de conciërge in de wand is gemonteerd.

Betrokken bij de nieuwbouw van het Lauwerscollege te Buitenpost (Provincie Friesland) zijn adviseur Grontmij, Haren en Installateur Pranger-Rosier Installaties te Dokkum.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kieback & Peter Nederland BV