‘BIM vereenvoudigt communicatie’

“Design & Build-opdrachten zijn bij uitstek geschikt om te organiseren met BIM-modellering, omdat hierbij de ketenpartners al samenwerken”, meent FIT Ingenieurs-directeur Niels van de Hoef. Een goed voorbeeld is de nieuwbouw voor Inalfa Roof Systems, waaraan zijn bedrijf met Van der Heijden bouw en ontwikkeling werkt.

Van de Hoef weet dat veel bij BIM komt kijken. “BIM bouwen kan niet meteen met iedereen. Je moet vaker en langer met elkaar samenwerken om het maximale uit deze werkmethode te halen.”

Groot voordeel van BIM bouwen vindt hij dat je met veel leveranciers in 1 model werkt, waarbij alle data op een centrale plek wordt opgeslagen. Dit vereenvoudigt de communicatie tussen de betrokken partijen en het geeft de opdrachtgever of eindgebruiker inzicht. “Ook zaken als clash control geven meer helderheid. Een conflictvrij virtueel model heeft een grote kans van slagen in de praktijk. Door 3D-ontwerpen, projectdata en materiaalgegevens te combineren is de kans op fouten maken kleiner. Het vergt echter wel dat ieder zijn deel van het model goed aanlevert en beheert. Dus constructeur, architect en installateur moeten daarin allemaal hun nieuwe rol spelen”, legt Van de Hoef uit.

Veel te leren van auto-industrie

In een bouwwereld waarin mensen vaak nog in 2D-tekeningen denken, voelt BIM bouwen regelmatig als pionierswerk. “Toch is deze ontwikkeling niet meer te stoppen”, meent de directeur van FIT Ingenieurs. “Klanten vinden 3D-modellen namelijk doorgaans eenvoudiger te interpreteren en eisen het in toenemende mate van hun opdrachtnemers. In die zin kunnen we in de bouw veel leren van de industrie. Denk maar eens aan de automotive. Wie accepteert het als hij een nieuwe auto moest kopen op basis van een set plattegronden? Dat pikken kopers van een nieuwbouwwoning of nieuw bedrijfspand ook niet meer.”

BIM-doorsnede

De relatief nieuwe systematiek van het BIM bouwen zorgt ervoor dat er steeds nieuwe software op de markt bij komt. “Langzaam ontstaat er een zekere standaardisering in de programmatuur”, legt Van de Hoef. “We hebben flink geïnvesteerd om onze mensen op te leiden en zorgen dat ze steeds bijblijven. Zo nemen we onze ketenpartners en klanten mee in de actuele ontwikkelingen. Naar mijn idee is het eind van de mogelijkheden nog lang niet in zicht. BIM bouwen is slechts een tussenstap naar het printen van gebouwen of onderdelen. Augmented reality en 3D-visualisatie in hologrammen vervangen presentatie en ontwerp. Dat klinkt misschien nog ver-van-je-bed. Maar wie voorzag 5 jaar geleden dat we op de meeste bouwplaatsen nu niet meer zonder iPad en smartphone kunnen?”

Meerwaarde dankzij BIM

Directeur Herbert van der Heijden van het Schaijkse bouwbedrijf zegt de opdracht voor de nieuwbouw van Inalfa Roof Systems te danken aan de waardevolle ketenintegratie. "Met architect, constructeur, ingenieur, installateurs en infra-bedrijf. Door toepassing van een combinatie van lean-engineering en BIM-modellering konden we een meerwaarde bieden, waardoor Inalfa voor ons gekozen heeft.”

Architect Marc Ibelings van Ibelings Van Tilburg Architecten uit Rotterdam ontwierp het krachtige zilverkleurige gebouw. Hij is ook erg te spreken over de BIM-methode. “In ons ontwerpatelier zijn de eerste schetsontwerpen met SketchUp gemaakt. Later heeft FIT Ingenieurs deze omgezet naar het 3D-model. Dit maakt het eenvoudig om ook op afstand met elkaar te communiceren over bepaalde aanpassingen. Je bouwt als het ware het gehele ontwerp immers al in de virtuele wereld."

Het atrium vormt als centraal binnenplein het hart van dit ontwerp. "Het was erg mooi om te zien wat de ruimtelike werking uiteindelijk in realiteit zou worden", vindt Ibelings "Ook zie je snel wat eventueel anders moet. Van schets tot realisatie kom je voor zo veel beslissingen te staan. Met BIM los je die goed en onderbouwd op.”

Soepele samenwerking

Namens opdrachtgever Inalfa Roof Systems is Ton Mickers blij dat de bouwwereld nu zo goed aansluit bij de Industrie in het algemeen en de automotive in het bijzonder. “Wij zijn gewend met dit soort werksystemen te werken. Virtueel bouwen zorgt ervoor dat alle onderdelen als een soepele ritssluiting in elkaar grijpen. Door BIM verdwijnt de ouderwetse kreet ‘in het werk te bepalen’. Bovendien heeft het niet alleen z’n voordelen tijdens de bouw: we gaan dit systeem integreren in onze beheerprocessen. FIT Ingenieurs ondersteunt ons daarbij. In de toekomst vereenvoudigt dit zaken zoals een meerjarenonderhoudsplanning of de verplaatsing van een productielijn”, aldus Mickers.

Afbeelding bovenaan: De nieuwbouw van Inalfa Roof Systems.

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Venlo, Limburg