Geluidsschermen die energie opwekken

Donderdag 18 juni is in ’s-Hertogenbosch het startsein gegeven voor een praktijktest met de energieopwekkende geluidsschermen: Solar Noise Barriers (Sonob).

Om alle seizoenen en weersinvloeden mee te nemen, onderzoeken en ontwikkelen de 6 betrokken partijen van het Sonob-project een jaar de mogelijkheden om elektriciteit op te wekken met verschillende soorten zonnecellen en -panelen. Opvallend zijn de gekleurde, doorzichtige panelen ‘luminescent solar concentrators’ (LSC). Dit nieuwe type energiebron vangt het licht en leidt dat naar de zijkant van het paneel. De zonnecellen zijn geïntegreerd in 2 geluidsschermen, die ieder 5 meter hoog en 4,5 meter breed zijn.

Het Sonob-project wordt uitgevoerd door Heijmans, TU/e, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN en mede mogelijk gemaakt door Willemspoort, Spark campus, het ministerie van Economische Zaken, Scheuten en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

1.250 kilometer geluidsschermen

De resultaten worden gebruikt om toekomstige toepassingen en de economische en technische haalbaarheid van deze schermen in kaart te brengen. Het doel is om ze met name langs snel- en spoorwegen te plaatsen om ook daar een stap te zetten naar energieneutraliteit. In Nederland heeft zo’n 1.250 kilometer aan geluidsschermen. Uit de eerste resultaten blijkt dat 1 kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen genoeg elektriciteit opwekt om 50 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Volgens Heijmans-topman Bert van der Els draagt het Sonob-project dan ook bij aan een maatschappelijk vraagstuk. “Aan de ene kant verminderen deze schermen de geluidsoverlast, aan de andere kant wekken ze energie op.” In zijn ogen past dit bij Heijmans. “Wij vinden het onvoldoende om alleen met vandaag bezig te zijn en kijken ook naar de dag van morgen. Daarbij hoort ook innoveren, dat zit in ons bloed. Oprichter Jan Heijmans ging als een van de eersten aan de slag met een asfaltmachine.”

Elektriciteit zorgt straks voor warmte en transport

Volgens Wiep Folkerts, directeur van onderzoeksinstelling SEAC, is het Sonob-concept een nieuwe stap naar een elektrische toekomst. “Over een paar jaar gebruiken we enkel elektriciteit voor warmte en transport. Zonne-energie heeft als ideale eigenschap dat het opwekbaar is waar het nodig is.” In zijn ogen is Sonob dan ook een voorbeeldproject. “De betrokken partijen komen uit de hele bouwketen, die durven te investeren.”

Namens de gemeente ’s-Hertogenbosch liet hoofd Economische Zaken Sjef de Pont weten dat de Brabantse hoofdstad veel doet op het gebied van innovatie en duurzaamheid. “Deze begrippen hebben veel met elkaar te maken. Zo beschikt het sportcentrum Sportiom over een schaatsbaan en een zwembad. De warmte die vrijkomt om de schaatsbaan koud te houden, gebruiken we om het zwembad te verwarmen.”

Foto: De energieopwekkende geluidsschermen (rechts) staan langs de Vlijmenseweg in ’s-Hertogenbosch.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant