Deeleconomie krijgt vorm in nieuwe Utrechtse woonbuurt

Aan de rand van Utrecht komt ‘De Deeltuin’ in de nieuwe wijk Veemarkt. Consumenten worden in deze buurt als co-producent betrokken bij de vormgeving en duurzaamheid vormt een speerpunt.

Gemeente Utrecht schreef de prijsvraag uit voor de ontwikkelingen van de 49 woningen op bouwveld B van Veemarkt. TBI-onderneming ERA Contour, Heren 5 Architecten en Delva Landscape Architects wonnen en realiseren de woningen volgens het concept ‘lekkerEIGENhuis’, dat ook in het project De Smaaktuin werd ingezet. Met dit concept bouwen ze in een korte tijd een woning, waar ze nadrukkelijk de smaak van de toekomstige bewoners meenemen.

In de buurt krijgt de deeleconomie concreet vorm en faciliteert het delen door bewoners. In deze buurt hebben bewoners een eigen (t)huis, maar delen ze bijvoorbeeld buitenspeelgoed en een bakfiets. Wanneer een bewoner eens in de week voor de buren kookt, dan kan deze persoon de andere 6 dagen een gezonde maaltijd bij hen ophalen. Eerder publiceerden we een blog van Laura Zuidgeest, over de kansen die samenhangen met de deeleconomie. Zij refereerde toen al even naar duurzame deelwijken.

Meebouwen aan eigen woning

Bij de koopwoningen in De Deeltuin, tussen de circa 120 men 200 m2 woonoppervlakte en tussen de circa € 300.000 en € 500.000, bouwen bewoners vanaf het begin mee aan hun eigen woning. Belangstellenden dachten in de selectiefase mee en blijven gedurende het hele traject betrokken. Na de zomer van 2015 vinden de eerste gesprekken met mogelijke toekomstige bewoners plaats.

Gedeelde groene binnentuin

De naam ‘De Deeltuin’ refereert naar de toepassing van de deeleconomie en de gedeelde groene binnentuin. Vanwege de keuze voor een halfverdiepte parkeeroplossing worden auto’s uit het zicht gehaald en de bewoners straks optimaal van de tuin genieten. Naast de gedeelde tuin hebben de woningen privétuinen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door ERA Contour