Pub en 122 appartementen in oud-verzekeringskantoor

Architectenbureau Archi 2000 heeft het voormalige hoofdkantoor van DVV verzekeringen in Brussel een nieuwe bestemming gegeven. Onder de naam Livingstone herbergt dit gebouw nu onder meer een pub, een supermarkt, een postkantoor en 122 appartementen.

Archi 2000 koos ervoor dit complex in 2 delen te splitsen. Zo’n 17.000 m2 fungeert als woningbouw, gegroepeerd in 4 woonblokken. “De uitdaging van de renovatie was om naar een open en aangename leefomgeving te gaan, zonder de esthetiek uit het oog te verliezen”, meldde het architectenbureau. “Daarnaast is het belangrijk dat het er in de winter en vooral in de zomer aangenaam vertoeven is.” Daarbij wilde ze het horizontale karakter in de gevel behouden.

Comfortabel binnenklimaat

Duco hielp hierbij. “In de hoogste woonblok werd geopteerd voor de implementatie van Duco’s architecturale zonwering tussen de witte stroken. Hierdoor wordt er niet enkel aandacht besteed aan een comfortabel binnenklimaat, maar krijgt het ook een unieke toets ten opzichte van de rest van het gebouw”, liet Archi 2000 weten.

De keuze viel op de DucoSlide Wood met mobiele houten lamellen in een aluminium kader. “We hebben hiervoor gekozen vanwege de esthetische meerwaarde die het aan de gevel geeft, dankzij de onzichtbare bevestiging van de lamellen binnen het kader. Hierdoor heeft het hout ruimte voor speling en is de kans op vervorming nihil. In combinatie met de duurzame en veerkrachtige houtsoort Western Red Cedar, het lichte gewicht en de beperkte paneeldikte van de DucoSlide Wood maakt het plaatje compleet”, aldus bureau.

Die beperkte dikte van de schuifpanelen was van belang in dit renovatieproject om 2 panelen achter elkaar te plaatsen. “Dit zorgt voor een zekere dynamiek in de gevel, waardoor het gebouw tot leven komt.”

Functionele en esthetische rol

Ook de ellipsvormige lamellen van de DucoSun Ellips 150, die als terrasoverkapping verweven werden in de constructie, vervullen een functionele en een esthetische rol. “Dit type zonweringsysteem past naadloos in het architecturale concept van Livingstone, dankzij de vorm van de lamellen, de minimalistische bevestigingsmessen en het eenvoudige bevestigingssysteem. Daarbij zorgt de lichtgrijze kleur voor een prachtige lichtweerkaatsing.”

Naast het behoud van daglicht zorgen beide zonweringsystemen er op een natuurlijke en energiezuinige manier voor dat zonnestralen de kans niet krijgen om rechtstreeks de binnenruimte van het hoogste woonblok van Livingstone op te warmen. Nu de renovatiewerken afgerond zijn, biedt het gebouw alle comfort en is het tegelijk zeer performant op het vlak van energieverbruik, met K- en E-waarden van respectievelijk 30 en 70.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DUCO Ventilation & Sun Control