Start van bouw Toren 1 in Amsterdam

Officieel ging de bouw van Toren 1 in Overhoeks al in juni van start, maar op maandag 6 juli werd het moment feestelijk gevierd. De officiële handeling waarbij symbolisch de eerste 65 meter lange paal werd geslagen vond plaats op de bouwlocatie op de noordelijke IJ-oever van Amsterdam.

Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp de duurzame woontoren met 147 appartementen in opdracht van vermogensbeheerder MN en projectontwikkelaar AM. Uniek aan het ontwerp zijn de woningen volgens het friends-concept.

Toren 1 is de eerste nieuwbouw woontoren op de zogenoemde strip van het ontwikkelende stukje stad Overhoeks. Door de ligging grenzend aan de ADAM toren, het Schegpark, de voormalige Shell laboratoria waar nu kleine creatieve bedrijfjes gevestigd zijn, en het EYE Filmmuseum is de 75 meter hoge toren medebepalend voor de skyline aan het IJ.

Unieke combinatie van woontypen

Het gebouw bestaat uit drie verschillende huurwoningen, waaronder grote penthouses op de bovenste verdieping. Daarnaast zijn er 48 woningen volgens het friends-concept ontworpen. Deze woningen zijn geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder hun eigen huurcontract. De overige appartementen bedienen het middensegment. Naast 22 verdiepingen met appartementen zijn er 2 commerciële ruimtes op de begane grond. Twee lagen met een inpandige parkeergarage en een fietsenstalling maken de toren compleet.

Duurzaam wonen

De toren met riant groendak op de achtste verdieping wordt geventileerd met balansventilatie. Deze vorm van ventilatie werkt via een warmte terugwinsysteem dat warmte uit de lucht hergebruikt om het huis te verwarmen. Ook frisse lucht op kamertemperatuur wordt hierdoor aangevoerd. Daarnaast is de woontoren aangesloten op stadsverwarming en zijn alle woningen uitgerust met vloerverwarming. De oplevering staat gepland in het tweede kwartaal 2017.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland