Sanoforum Brunssum krijgt eerste solar retentiedak

Het 4000 m2 tellende dak van het Sanoforum in Brunssum krijgt retentieboxen om zeer veel water te bufferen. Daarnaast kan het dak ook energie opwekken.

De retentieboxen van 7,5 cm hoog worden aangelegd door de hoveniers van Jonkers Daktuinen uit Venlo, in opdracht van de combinatie Aannemersbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten. Op het dak van het Sanoforum, dat in aanbouw is, komt bij piekbuien een waterpeil te staan dat ervoor zorgt dat het omliggende terrein geen overtollig water te verwerken heeft en dus geen wateroverlast heeft.

Het dak heeft een aantal unieke eigenschappen. Overtollig water wordt vertraagd afgevoerd door zogenaamde ‘drossels’ in de hemelwaterafvoeren. Dit zijn standpijpjes met gaatjes die ervoor zorgen dat er nooit teveel water tegelijk afstroomt naar het open terrein of riool. Wanneer er meer regen valt dan de drossels aankunnen, stijgt het waterpeil in de retentieboxen en zodra de regen stopt daalt het water weer langzaam. De permanente vochtigheid betekent een betere werking van de sedumplanten.

Zonnepanelenstandaards

Op de retentieboxen komen speciale zonnepanelenstandaards die geballast worden met een groendak-systeem. “Hierdoor worden meerdere vliegen in één klap geslagen, zoals waterbuffering, zonnepanelen en diversiteit”, vertelt Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing-directeur Henk Vlijm. De Amersfoortse organisatie ontwikkelde het nieuwe type dak en vormde een bouwteam samen met dakdekker Verkoelen Weert, dakhovenier Jonkers Daktuinen, Eurosafe Solutions voor de valbeveiliging, Duurstroom Zundert voor de zonnepanelen en Homij voor de ontwatering en het leidingwerk.

Ontwerp in 3D-BIM

Het gehele project is door de diverse bouwteampartners in 3D-BIM structuur ontworpen en uitgewerkt en heeft BREEAM-NL Very Good behaald. Architect AMA Group uit Maastricht tekende het bijzondere gebouw en is er gebruik van Trias Energetica, waarbij een driestappenstrategie is gebruikt om een energiezuinig ontwerp te maken. De bouwplaats is aangemeld bij ‘Bewuste Bouwers’en er wordt in de uitvoering gebruikgemaakt van de LEAN-filosofie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing

Meer nieuws uit Brunssum, Limburg