Energiezuinige Bossche parkeergarage 14 meter onder stadsmuur

Bij de totstandkoming van de nieuwe ondergrondse parkeergarage St.-Jan in ’s-Hertogenbosch heeft de gemeente 's-Hertogenbosch veel rekening gehouden met people en planet. Hiervoor heeft ze de ESPA Gold Award gekregen, de hoogst mogelijke waardering van de European Parking Association. 

St.-Jan heeft deze prijs te danken aan zijn ruime opzet, met ruime uitritten en ruime schuine plekken. Daarnaast beschikt de nieuwe Bossche parkeergarage met een capaciteit van 1040 parkeerplaatsen. onder meer over een aparte voetgangerscorridor voor het in- en uitlopen, invaliden-wc’s en ruime liften.

Terugverdientijd = 5 jaar

Verder heeft de parkeergarage vraaggestuurd geregelde installaties, die ervoor zorgen dat de energiezuinige apparatuur ook op de juiste manier wordt gebruikt. Zo draait de luchtverversing op een laag toerental, die alleen bijschakelt als dat nodig is. Alle installaties zijn zo ingericht dat ze rekenkundig met energiebesparing in 5 jaar zijn terugverdiend.

De ledverlichting gaat vaksgewijs op een lager, veilig niveau. Pas als een bezoeker het gebied nadert, gaat de verlichting aan. Het gebruik van ledlampen  reduceert het elektrische energieverbruik enorm. In de beheerderruimte, net buiten de garage, staat een wko-installatie. Deze installatie voorziet nagenoeg de volledige warmte- en koudebehoefte, waardoor de warmte- en koudevraag erg beperkt blijft.

Flora en fauna

Tijdens de bouwwerkzaamheden is ook veel aandacht besteed aan het behoud van flora en fauna. Zeldzame muurvaren in het gebied zijn bijvoorbeeld behouden, door hier houten huisjes overheen te bouwen. Daarnaast hebben vleermuizen een winterverblijf gekregen. door een oude kruitkelder meer geschikt voor hen te maken. De ruimte heeft onder meer wegkruipvoorzieningen gekregen.

Ledverlichting in de ondergrondse Bossche parkeergarage St.-Jan.

Volgens de gemeente ’s-Hertogenbosch is de werkwijze met bomen erg bijzonder. “Het gebied kent veel grote en monumentale bomen, die we zo veel mogelijk willen behouden”, legt senior-communicatieadviseur Carlo van den Borg uit. “Daarom zijn alle ontwerpen bekeken met het oog op het behoud van de bomen. Dit heeft geleid tot diverse planaanpassingen, waaronder een grindlaag op Bastion Baselaar waar eerst aan een klinkerverharding was gedacht. Hierdoor hebben we tientallen bomen weten te behouden.”

14 meter onder stadsmuur

Daarnaast is de openbare ruimte zo ingericht dat de ruimtelijke beleving optimaal is. Deze garage is namelijk onderdeel van het project Zuiderpark-Stadswalzone en ligt 14 meter onder de originele stadsmuur. Hierdoor zijn de binnenstad, het Zuiderpark en het natuurgebied ‘De Bossche Broek’ voor wandelaars en mindervaliden goed bereikbaar.

De ondergrondse ligging heeft de mogelijkheid gecreëerd om de stadsgracht terug te brengen. “Deze is van voldoende diepte voorzien om deze ecologisch te laten werken. Inmiddels hebben de kikkers en eenden hun plek hierin gevonden”, aldus Van den Borg.

Heropening Zuiderpark-Stadswalzone in september

In augustus en september kunnen automobilisten gratis terecht in deze parkeergarage. Geïnteresseerden kunnen zich registreren via ParkeergarageStJan.nl. De heropening van dit totale gebied vindt in september plaats.

Heijmans heeft gezorgd voor de totstandkoming van deze ondergrondse parkeergarage, die € 43 miljoen heeft gekost. De bouw hiervan startte in 2013. 

Foto: Parkeergarage St.-Jan ligt onder de originele stadsmuur. (Foto's: gemeente 's-Hertogenbosch, fotograaf Sandra Peerenboom)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant