Warmte en koude-uitwisseling tussen gebouwen Amsterdam

De Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus te Amsterdam zijn het komende jaar door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar verbonden.

Minister Bussemaker bracht recentelijk een werkbezoek aan dit project. De verbinding met de buizen laat geaccumuleerde bronwarmte van Hermitage gebruiken voor de verwarming van planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus. De Hortus levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst.

Oplossing gevonden

De samenwerking startte toen de Hermitage op zoek was naar een oplossing voor het warmte-overschot in de wko-bron. Kuijpers legde in 2009 in het gebouw een wko-installatie aan voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig. Daarom ging men samen op zoek naar mogelijke partners.

Reeds bewezen technieken

De afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de wko-bronnen van De Hermitage is relatief groot. Bijzonder in het project is de toepassing van reeds in de praktijk bewezen technieken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland