Duurzame energienulwoning haalt finale

De gemeente Borne nodigde architecten uit om een ontwerp te maken voor een duurzame woning in het jaar 2020 voor de wijk Singelwonen. Architect Brigitte van Bakel van architectenbureau AMi uit Nijmegen maakte hiervoor een duurzame energienulwoning. Haar ontwerp ‘De Ark’ is geplaatst in de finale van de categorie ‘Ontwerp van de Toekomst’ van het Wereld Architectuur Festival (WAF) 2015.

Op donderdag 5 november presenteert Van Bakel haar project live op dit festival, dat plaatsvindt in Singapore. “Dit is voor mij een sprong op internationaal toneel”, zegt ze. “Ik kan hier feedback krijgen van een internationale jury en in gesprek gaan met architecten van wereldniveau. Er is een aantal grote bureaus dat meedoet.” Hoewel ze haar ontwerp perfect vindt zoals het nu is, wil ze wel graag in gesprek gaan met de verschillende architecten en bedrijven. “Voor de toekomst kunnen we veel van elkaar leren. Het is voor mij inspirerend om met mensen te werken, die ook hele mooie dingen maken en ontwerpen.”

Ramen als zonnepaneel

De Ark’ is een bijzonder ontwerp. Niet alleen is er rekening gehouden met duurzaamheid van het gebouw, ook heeft de architecte het zo ontworpen dat de woning zelf energie levert. “De schil van het gebouw bestaat uit speciale panelen. De panelen zetten daglicht om in energie. De hele gebouwschil produceert daarmee energie “, vertelt Van Bakel. “Eigenlijk kun je het zien als textiel. Het is ontworpen als een soort weefsel, waarin de gaten van het weefsel opgevuld zijn met speciale panelen.”

Ze heeft deze panelen Building Integrated Solar (BIS) genoemd. “Het zijn ramen, die werken als zonnepaneel. Daglicht is energie, het werkt op de warmte van licht. Direct zonlicht is natuurlijk intenser en verwarmt meer dan schaduw. Maar daglicht blijft daglicht. Deze panelen zijn zo ontworpen dat het niet uitmaakt waar je ze plaatst. Of dat nu aan de noordzijde of aan de zuidzijde van een gebouw of woning is.”

Werken in en om het huis

Het is niet verrassend dat het gebouw is ontworpen in de vorm van een ark, zoals bijvoorbeeld de ark van Noach. Kenmerkend is de ‘boeg’ van het ‘schip’, die goed naar voren komt in het ontwerp. De voorkant van het gebouw, of de ‘boeg’ is zo ontworpen dat het een overkapping biedt, maar wel een die open is. “Zie het als een soort carport”, legt Van Bakel uit. “Maar je kunt er ook een kantoor of praktijkruimte van maken.”

De ruimte is semi-geklimatiseerd. Dit houdt in dat het eigenlijk een buitenruimte is, die bij het huis getrokken is en als binnenruimte gebruikt kan worden. “Het is een trend dat mensen steeds meer in en om het huis werken. Met dit ontwerp speel ik in op deze trend. Daarnaast is flexibiliteit van een woning een belangrijk duurzaam aspect. Hiermee wordt dat gerealiseerd.”

Alles in een ruimte

“Wanneer je de woning binnenkomt, ga je direct met de trap naar boven”, legt ze uit. “Beneden is eigenlijk alleen de hal en de semi-geklimatiseerde ruimte. De ruimte boven is 130 m2. De keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamers zijn allemaal op deze verdieping te vinden.”

Door de semi-geklimatiseerde ruimte op de begane grond te plaatsen en de leefruimten boven, kunnen bewoners een goede scheiding van werk en privé houden. “Zo hoeven eventuele cliënten niet door het huis heen, dat zorgt voor meer privacy.”

Illustratie bovenaan: De ‘boeg’ van de Ark is te gebruiken als carport of praktijkruimte.

Beelden van B.F.S.A. van Bakel/AMi.

Deel dit artikel

permalink