Stadlander maakt voorraad toekomstbestendig

In het pittoreske Oud Vossemeer transformeert corporatie Stadlander samen met VolkerWessels woningen uit 1968 die niet alleen nul-op-de-meter maar ook levensloopbestendig worden.

Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars, tevens hoofd acquisitie en innovatie bij VolkerWessels Vastgoed, noemt de ambities van de corporatie die in West-Brabant en het Zeeuwse eiland Tholen actief is, vooruitstrevend. “Dit is de eerste nul-op-de-meter én levensloopbestendige renovatie van Nederland. Op dit moment nog uniek in de markt, maar hopelijk volgen collega-corporaties en gemeenten snel.”

De provincie Zeeland kampt met de meest forse vergrijzing binnen ons kikkerland: het aantal 65-plussers stijgt in 2040 tot 30 procent. “Het hoogste percentage van Nederland”, weet programmaleider innovatie Wim van den Bergh van Stadlander. “Logisch dat we op zoek zijn gegaan naar mogelijkheden om mensen langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. We hebben de toepasselijke naam ‘nul treden’ gegeven aan zorggeschikte woningen.”

De installaties waren te bekijken tijdens de bezichtiging van de pilotwoning

Levensloopbestendig maken van voorraad

Deze demografische kengetallen zijn bij veel Nederlandse corporaties top of mind en daarom wordt de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan het levensloopbestendig en daarmee het zorggeschikt maken van de voorraad. Nieuwbouw is niet altijd de focus, zo ook in dit proefproject waar renovatie de klok slaat. Bruikbare elementen blijven gehouden, maar de schil en de installaties worden onder handen genomen.

Extra comfort en woonruimte

“We spreken hier van een forse verbetering van de woning”, vertelt programmamanager VolkerWessels Frank Gommers, “met warmteterugwinning per ruimte, driedubbel glas en pv-panelen op het dak. De gasaansluiting verdwijnt.” Het grote winstpunt voor huurders is dat van hun relatief slechte woning met een hoge energierekening een comfortabele en duurzame woning wordt gemaakt. Naast een duurzame woningverbetering komt er een woningvergroting in de vorm van een uitbouw en de huur en energiekosten worden aan de corporatie betaald. De huurder blijft klant bij een energiebedrijf, maar komt nu bij gemiddeld gebruik per saldo op jaarbasis op een energienota=0 uit. Voor de woningvergroting gaan huur en energie met € 100,- omhoog.

Revolutionair snel

Het tempo van de renovatie is revolutionair snel, vanwege de industriële bouwwijze. “De schil wordt in één dag om de woning gezet en we beperken de totale renovatie tot enkele dagen. Vooraf konden de bewoners een kijkje nemen in het Wooniversum, waarin ze virtueel hun nieuwe woning liepen”, aldus Gommers, die zich in dit project bezighoudt met bewonerscommunicatie.

Wethouder Kees van Dis: "We gaan voor NoM, nul treden en nul belemmering."

Nul belemmering

De meer industriële manier van werken levert een snelheidswinst voor bewoners op, maar vereist ook een aangepast en versoepeld proces binnen wet- en regelgeving. “Bijvoorbeeld voor het geven van vergunningen”, vertelt wethouder Kees van Dis van de gemeente Tholen. “We moeten meer draagvlak creëren voor initiatieven als de Stroomversnelling, zodat dit bij meer corporaties en gemeenten onder de aandacht komt. Als het aan ons ligt gaan we voor nul-op-de-meter, nul treden en nul belemmering.

Deel dit artikel

permalink