Nieuwe, duurzame verlichting in Lotto Arena Antwerpen

Dankzij de hoogtechnologische ledverlichting kan de Lotto Arena in Antwerpen behalve nationale ook internationale sportwedstrijden organiseren. De primeur volgde afgelopen september, tijdens het Europees kampioenschap volleybal.

De hoogwaardige verlichting was nodig, omdat de verlichting bij internationale wedstrijden een gemiddelde lichtsterkte van 1.450 lux moet halen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van HD-opnames. Daarnaast moet het licht omwille van de speelkwaliteit gelijkmatig verdeeld worden.

Dubbel zoveel licht voor de helft van de energie

“Er zijn jaarlijks maar enkele evenementen, waar we met zo’n hoge verlichtingseisen te maken hebben”, vertelt Jan Van Esbroeck van Lotto Arena/Sportpaleis. “Het gaat dan altijd om sportwedstrijden van topniveau. Omdat dit soort evenementen niet zo vaak voorkomen, huren wij – net als andere sportarena’s – gewoon extra verlichting in voor de duur van de sportmanifestatie. Toen zagen we echter dat een ledinstallatie die bijna dubbel zoveel licht produceert als de huidige installatie, de helft van de energie verbruikt. Op basis daarvan hebben we besloten om de bestaande installatie te vervangen en te investeren in een nieuwe ledlichtinstallatie.”

CO2-impact met 82 ton per jaar

De relighting zorgt voor een maximale verlichting van 1.450 lux, bijna een verdubbeling van de huidige installatie. Daarnaast is het in te regelen op 6 verschillende lichtniveaus, in de functie van de activiteit en noodzaak op dat moment. Behalve een daling van het energieverbruik zorgt de nieuwe ledverlichting ook voor een daling van de CO2-impact met 82 ton per jaar.

De ontwerper en bouwer van de installatie is Encon. Voor deze ledarmaturen heeft dit bedrijf samengewerkt met lichtfabrikant Trilux.

Deel dit artikel

permalink