Aerogel zorgt voor betere isolatie

“De warmte-isolerende eigenschappen van de conventionele gevelisolatiesystemen volstaan niet meer om aan de groeiende energiebesparingseisen te voldoen. Aerogel verbetert de thermische isolatie van gevelsystemen aanzienlijk.” Afgelopen juli is dit systeem voor het eerst bij een gezinswoning in het Duitse Niederrhein (zie foto) gebruikt.

Aerogels zijn zeer poreuze vaste stoffen en bestaan voor 90% tot 98% uit lucht. Dankzij de extreem poreuze microstructuur zitten de luchtmoleculen gevangen in de poriën, wat de warmteoverdracht beperkt. Daarom zorgen ze voor een isolatiewaarde met een lage thermische geleidbaarheid, die zorgt voor een Lambda-waarde van 0,028 tot 0,029 W/m*K.

Dit gevelisolatiesysteem is beschikbaar bij het Düsseldorfse bedrijf Proceram, onder de naam Aerobran van Cerabran. “De toepassing vindt plaats met een spuitmachine”, vertelt technisch directeur Christoph Dworatzyk. “Eerst dient de ondergrond behandeld en eventueel gerepareerd te worden. Deze moet namelijk wel schoon, droog en stabiel zijn. Zodra de Aeroban is opgedroogd, vindt een oppervlakbehandeling plaats met een stabilisator.”

Scheurvrij, solide en evenwichtig

Daarna volgt een speciale behandelingom te zorgen voor een scheurvrije, solide en evenwichtige gevelisolatie, legt hij uit. “Dit gebeurt met een systeemversterkend gaas, waarin de speciaal versterkte gevelisolatie van minimaal 3 à 5 mm ingebed is. Het gebruik van de functionele coating Cerabran Outside verlengt de levensduur van Aerobran. Deze slijtvaste en scheuroverbruggende coating beschermt het systeem tegen onder meer vochtschade. Daarnaast is de coating dampdoorlatend, zodat ongewenst vocht kan diffunderen.”

De toepassing vindt plaats met een spuitmachine.

Naast de klassieke toepassingsgebieden, zoals de energiezuinige renovatie van gevels, is Aerobran ook geschikt voor de isolatie van kozijnen en gebogen gevelcontouren. Na onderzoek van het Duitse Fraunhofer Instituut (vergelijkbaar met het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO) is dit gevelisolatiesysteem voorzien van een CE-markering. De Aerogel-isolatiepleister wordt geleverd als droge mortel in papieren zakken van 10 kilo. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten