Innovaties bij Hilton Hotel op Schiphol

Een kleine maand geleden is het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol officieel geopend. Het nieuwe hotel met 433 kamers en 1.700 m2 vergader- en evenementruimte onderscheidt zich door bijzondere architectuur, innovatieve voorzieningen en een energieverbruik dat 10% lager ligt dan de EPC. Daarnaast is het hotel als een van de eerste grote projecten in Nederland in een BIM-omgeving ontworpen.

Duurzaam Gebouwd-partner Deerns ontfermde zich over de verduurzamingsuitdaging. “Duurzaamheid heeft alles te maken met slimme installaties en interactie met het bouwkundig ontwerp. Maar door de merkstandaarden van Hilton, hadden we geen volledige vrijheid in dit project", zegt projectmanager Marcel Bekkering van Deerns. "Je kunt bijvoorbeeld geen kleine spaardouchekop in een vijfsterrenkamer hangen. Maar we konden wel een bodemopslagsysteem in combinatie met een warmtepomp installeren die een factor tien duurzamer is dan de standaardoplossingen. En we hebben voor LED-verlichting gekozen."

Terwijl bij verduurzaming vaak eerst naar verwarming en koeling wordt gekeken, bepaalt verlichting ook voor een groot deel de uitkomst van de EPC-berekening. "Bovendien werkt de verlichting op een innovatief lichtsturingssysteem, waardoor er allerlei lichtscenes mogelijk zijn. Ook het atrium van het hotel speelt een grote rol in de energiezuinigheid van het gebouw. Die ruimte brengt licht binnen én wordt gebruikt als voorverwarming voor de ventilatielucht van hotelkamers", aldus Bekkering.

WKO en meer

Naast een bodemopslagsysteem en het gebruik van LED-verlichting zijn er ook energiezuinige maatregelen getroffen als warmte- en koudeopslag in watervoerende lagen op 130 meter diepte, lagetemperatuurverwarming, warmteterugwinning van geconditioneerde lucht, hoogrendementinstallaties voor warmte- en koude-opwekking door toepassing van warmtepompen, toerengeregelde ventilatoren in de luchtbehandelingskasten, toerengeregelde pompen en geoptimaliseerde ventilatie.

Pionieren met BIM

Het Hilton Schiphol hotel was een van de eerste grote projecten in Nederland dat in een BIM-omgeving is ontworpen. Deerns, Schiphol Hotel Property Company (een dochteronderneming van Schiphol Real Estate), Mecanoo en ABT hebben baanbrekend pionierswerk verricht met BIM (Building Information Modeling). “De innovatieve manier van werken wierp destijds behoorlijk wat drempels op. Toch stemden alle partijen in met de werkwijze. Door te kiezen voor het ontwerp in BIM is het model nu ook zeer geschikt voor efficiënt beheer en onderhoud van het hotel", besluit Bekkering.

Fotografie: Hufton+Crow

Deel dit artikel

permalink