Koudste plek van Nederland geopend

De LifeStore van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is geopend. Het moderne gebouw heeft een hypermoderne, geautomatiseerde vriezer die beschermd is tegen aardbevingen, overstromingen, stroomuitval, uitval van koeling en brand. Duurzaam Gebouwd-partner Deerns zorgde voor de installaties, van het ontwerp tot aan de uitvoeringsbegeleiding.

Het gebouw is de opslagfaciliteit voor het LifeLines-project, een onderzoeksprogramma dat 165.000 inwoners van Noord-Nederland 30 jaar lang volgt. Doel is om inzicht te krijgen in hoe mensen gezonder oud worden en welke factoren van belang zijn bij ontstaan en verloop van chronische ziektes.

"Het risico van uitval moet minimaal zijn", vertelt projectmanager Mark Visser van Deerns. "Fouten kunnen tot een catastrofe leiden en daarom is de LifeStore gekoppeld aan het nieuwe datacenter van het UMCG. De LifeStore kan hierdoor terugvallen op de zeer betrouwbare installaties van het datacenter. Dit maakt de LifeStore veilig, duurzaam en betrouwbaar." LifeLines heeft sinds begin 2016 al bijna 8 miljoen busjes met biomaterialen opgeslagen in 120 vriezers.

Deel dit artikel

permalink