Iedere bioscoopzaal zijn eigen klimaatinstallatie

Afgelopen zaterdag 13 februari draaide de eerste film in de gloednieuwe JT Bioscoop in Alkmaar. Het klimaatsysteem van Brink Climate Systems zorgt in iedere zaal voor de meest optimale afstemming.

De bioscoop in Alkmaar is voorlopig de laatste in een lange rij, waarvoor dit bedrijf een klimaatsysteem verzorgt. “We hebben onder meer ook in Kerkrade, Hilversum, Apeldoorn en Eindhoven dit systeem aangebracht. Op Eindhoven na gaat het steeds om nieuwbouwprojecten”, vertelt salesmanager Rein Hoekstra.

Volgens hem is dit systeem uitstekend geschikt voor bioscopen. “Eén systeem zorgt hierbij steeds voor de verwarming, koeling en ventilatie. In het geval van de ventilatie geeft een CO2-sensor aan hoeveel ventilatie nodig is. De ventilatiehoeveelheid is namelijk gebaseerd op het aantal aanwezig personen. Een bioscoopzaal zit namelijk niet zo vaak helemaal vol.”

Verschillende installaties

Het systeem bestaat uit verschillende installaties en is aan te sluiten op het gebouwbeheersysteem. “Hierdoor is het klimaat voor iedere zaal apart te regelen”, legt Hoekstra uit. “Juist dit aspect past goed bij bioscopen.”

Een airsock verdeelt de juiste hoeveelheid lucht in iedere zaal. “Dit is een slang aan het plafond, die van katoen is of gaatjes heeft. Deze zorgt ervoor dat de lucht gelijkmatig over de verschillende bioscoopzalen wordt verdeeld. Zo conditioneren we de ruimte, zonder dat de bezoekers het merken.”

Warmtepompfunctie

Het systeem werkt op gas, met daarbij een warmtepompfunctie. “Het grootste deel van het jaar levert een warmtepomp de energie: dat is efficiënter, omdat deze niet altijd op volle kracht hoeft te werken. Bij lage buitentemperaturen is gas efficiënter.”

Overigens vormt de JT Bioscoop in Eindhoven de uitzondering, want deze werkt op stadsverwarming. “Dit pand was al aangesloten op dit stadverwarmingsnet. Het zou zonde en niet efficiënt zijn om hiervan geen gebruik te maken.”

De korte variant van dit artikel is verschenen in de februari-editie van Duurzaam Gebouwd Magazine.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Alkmaar, Noord-Holland