Innovatieve isolatie voor renovatieproject H2O

Het project H2O in Zetten bestaat uit 48 bestaande en 16 nieuwbouwwoningen en is vorig jaar opgeleverd. Er is gekozen voor innovatief isoleren met speciale hoog rendements platen van 100mm dik. Een E-board systeem werd aan de buitenzijde van de bestaande gevel gemonteerd.

Duurzaam Gebouwd-partner Vandersanden Group maakte voor de bewonerscommissie een demonstratievideo over het isolatiesysteem zodat bewoners konden zien hoe het werkt. Op de bestaande gevels worden de EPS-platen gemonteerd en de gehele woning wordt op deze manier ingepakt. Vervolgens wordt er op de EPS-platen gemetseld met baksteen, die in de fabriek zijn verzaagd tot steenstrippen van circa 15 mm dikte.

Isolatiewaarde

Groot voordeel voor de bewoners was dat zij niet hoefden te verhuizen naar een tijdelijke woning. Het was niet noodzakelijk om de bestaande gevels te slopen, de isolatie wordt namelijk aan de buitenzijde van de gevel aangebracht. Dit bespaarde ook op de kosten voor de woningbouwvereniging. De totale gevel heeft nu een isolatiewaarde van Rc=3.67 m2K/W (voor renovatieprojecten geldt sinds 2015 het bouwbesluit dat Rc=3.5 m²K/W moet zijn).

Uniform straatbeeld

Met de E-Board isolatiepanelen kon de woningbouwvereniging twee doelstellingen tegelijk realiseren, namelijk het renoveren en isoleren. Er is een uniform straatbeeld ontstaan waarbij de nieuwe en gerenoveerde woningen dezelfde kwaliteit uitstralen (en ook hebben).

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Vandersanden