Bewoners bewust maken van eigen handelen

In de Ermelose wijk Groevenbeek-Noord heeft Van Wijnen 39 Nul-op-de-Meterwoningen ontwikkeld. Onder het credo ‘Samen heerlijk wonen’ maakt de bouwer de bewoners bewust van het effect van hun eigen handelen op het energieverbruik van de woning.

“Bij de bouw zijn we uitgegaan van de Trias Energetica”, legt ontwikkelingsmanager Cris Zijlmans van Van Wijnen uit. “We hebben de woningen een extra dikke jas aangetrokken en de schil hebben we optimaal geïsoleerd, dankzij onder meer tripleglas en verbeterde kierdichting. De opwekking van energie vindt plaats door 23 zonnepanelen per woning, een slimme boiler zorgt voor warm water.”

Energieopwekking en -verbruik monitoren

Daarnaast heeft het bouwbedrijf gezorgd voor een app. “Dit hebben we in overleg met de bewoners gedaan, om de energieopwekking en het -verbruik te monitoren. De prestaties worden aan de gebruiker teruggekoppeld. Zo zijn ze zich bewust van hun handelen en hebben ze meer grip op hun energieverbruik.”

Volgens Zijlmans kijkt Van Wijnen inmiddels verder. “We zijn onder meer bezig om dit concept door te ontwikkelen op andere woningtypes: op de 2-laagse variant en op kleinere woningtypes. Daarnaast gaan we de woning met behulp van sensoren smart maken.”

Aandacht in video en magazine

In de bovenstaande video komt Zijlmans uitgebreid aan het woord. Daarnaast heeft over dit project een uitgebreid artikel verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #32.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Van Wijnen

Meer nieuws uit Ermelo, Gelderland