Dak watertoren zuivert lucht

In de Dordrechtse Watertoren Buitenlust zijn tegenwoordig onder meer een hotel en een restaurant gevestigd. Bij de renovatie hiervan is ter vervanging van de dakbedekking gekozen voor duurzaam materiaal.

Het dak van de toren is voorzien van EshaGum 470 Noxite. Deze bitumen dakrol beschikt over een licht gekleurde afwerking, die bij de rest van het gebouw past. Daarnaast zuivert deze dakbedekking de lucht van schadelijke NOx-deeltjes. Onder invloed van zon, wind en regen zet de Noxite-dakbedekking de giftige stoffen om in onschadelijke deeltjes.

Luchtzuivering

Met 100 m2 Noxite-dakbedekking wordt de hoeveelheid NOx uit de lucht gezuiverd die een gemiddelde auto over 15.000 km produceert. De vervuilde lucht komt neer op de dakbedekking, die daar omgezet wordt in onschadelijke nitraten. Deze onschadelijke stoffen spoelen weg met het regenwater, waarna deze dakbedekking weer opnieuw zijn werk kan doen.

TNO onderschrijft deze werking van Noxite. Zeker in gebieden waar strenge milieueisen gelden, zoals langs drukke snelwegen en in de buurt van luchthavens, kan Noxite voor veel milieuwinst zorgen.

Gerecyclede grondstoffen

Ook de gerecyclede grondstoffen en de energiezuinige verwerking maken de keuze voor deze dakrol tot een duurzame keuze. H.B.M Dakbedekking heeft het dak van deze voormalige watertoren gerenoveerd. Overigens is deze toren in 1916 gebouwd en heeft het tot 1972 gediend als watertoren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Icopal BV

Meer nieuws uit Dordrecht, Zuid-Holland