Eerste cementloze kanaalplaat voor kantoorgebouw Hengelo

De ontwikkeling van een fris en gezond kantoorgebouw in Hengelo nadert het hoogste punt. Het gebouw met een BREEAM-NL Outstanding ambitie moet in de top 3 belanden van gebouwen met deze certificering. Het gebouw is ontworpen op basis van ‘Design for Disassembly’ en er is cementloos beton toegepast in een gedeelte van de dakvloeren.

Duurzaam Gebouwd-partners VBI en Schröder Vastgoed zijn bij de ontwikkeling betrokken, in opdracht van Sensata Technologies Holland. Directeur Gerard Schröder van Schröder Vastgoed daagde vertegenwoordigers uit de betonbranche in een vroeg stadium uit om tot het uiterste te gaan op het gebied van duurzame betontoepassingen.

Design for Disassembly

Het gebouw werd ontworpen op basis van ‘Design for Disassembly’, dat het mogelijk maakt om componenten na gebruik van het casco en na demontage van het gebouw opnieuw te gebruiken. De elementen fungeren eventueel als grondstoffenbank om hoogwaardig hergebruik van grondstoffen mogelijk te maken. VBI past in dit project minimaal 30 volumeprocenten secundaire grondstoffen toe en biedt garantie op retourname van de kanaalplaatvloeren.

Cementloos beton

Bijzonder is dat er cementloos beton wordt toegepast in een gedeelte van de dakvloeren. De CO2-arme kanaalplaatvloeren worden voor dit project geproduceerd met geopolymeren als bindmiddel. Gedurende de gebruiksfase van het gebouw wordt lange-termijn gedrag van de betonvloeren gemonitord.

Grondstoffenpaspoort

Het grondstoffenpaspoort krijgt een fysieke plaats in het gebouw. Bij herbestemming of sloop is direct duidelijk hoe het gebruikte bouwmateriaal weer optimaal ingezet kan worden voor een nieuwe gebruiksfase.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VBI

Meer nieuws uit Hengelo, Overijssel