Streven naar sociale verduurzaming

In steeds meer steden in Nederland verschijnen we zogeheten studentenhotels, gebouwd in opdracht van The Student Hotel. Omwonenden zijn vaak in aanvang sceptisch, maar merken gaandeweg dat ze er zelf ook voordeel bij hebben. De sociale component blijkt ook een vorm van verduurzaming.

The Student Hotel is een organisatie die woongelegenheid schept voor studenten. In steden als Eindhoven, Amsterdam en Groningen, maar ook Parijs en Barcelona zijn inmiddels hotels geopend, in aanbouw of liggen plannen op de tekentafel. In de meeste gevallen gaat het om renovatie van bestaande panden. In een enkel geval (Eindhoven) betreft het nieuwbouw.

Isolerende schil bij renovatie

“We zoeken locaties op gunstige plekken in de studentensteden”, vertelt Development Manager Kristian Aipassa van deze internationale organisatie. “Zoals bij een OV-knooppunt en bij voorkeur nabij het stadscentrum en universiteiten. In de meeste renovatiegevallen strippen we de gevel. Een nieuwe schil is meestal noodzaak, omdat de gevel aangepast moet worden op de hotelkamers. Dat past meestal niet bij het oude pand. Bovendien kunnen we zo een isolerende schil aanbrengen. Dit scheelt flink in energieverbruik.”

Bij de inrichting van het gebouw gaat The Student Hotel uit van 2 types kamers: een standaard van 18 m2 en een suite van 25 m2. “We proberen bij renovatie altijd een sprong van minimaal 3 energielabels te realiseren. In het geval van nieuwbouw willen we minimaal uitkomen op een BREEAM-Pass certificering.”

Verbinding zoeken met omgeving

Als omwonenden horen dat er een studentenhotel in hun directe omgeving komt, zijn er vaak in eerste instantie vraagtekens. In de filosofie van The Student Hotel past het zoeken van verbinding met de directe omgeving.

“Op al onze locaties hebben we minimaal een restaurant of café op de benedenverdieping, waar ook buurtbewoners binnen kunnen lopen. Op sommige locaties aangevuld met bijvoorbeeld een fitnessruimte of een wasserette met daarnaast een tafeltennistafel. Ook krijgen alle locaties meetingrooms, die mensen voor korte tijd kunnen afhuren voor workshops. Verder verhuren we 10% van onze kamers als gewone hotelkamers. Goed voor de sociale controle in zo’n gebouw en reizigers vinden het leuk om zich tussen internationale studenten te begeven. Het zorgt voor een bepaalde vibe.”

Zonnepanelen en warmtepompen op hotels

In Amsterdam transformeerde Penta Architecten de oude Parooltoren en het voormalige Trouwgebouw aan de Wibautstraat tot een modern Student Hotel met een 573 studentenkamers. Beide gebouwen zijn oorspronkelijk een ontwerp van architectenbureau Broekbakema en werden gebouwd in respectievelijk 1969 en 1976. De Parooltoren werd in de zomer van 2015 in gebruik genomen, deze maand volgt het Trouwgebouw (zie onderstaande foto).

“We hebben de kamers zo veel mogelijk ontworpen met een afmeting van minimaal 18 m2, zodat ze op een later moment eventueel ook als gewone hotelkamers gebruikt kunnen worden”, zegt architect Hylke Zijlstra. “De gemeente Amsterdam heeft beide gebouwen aangemerkt als zogeheten ‘Orde 2’ gebouwen. Dat betekent dat ze om hun architectonische kwaliteit of stedenbouwkundige structuur een belangrijke bijdrage leveren aan het stadsbeeld. Het zijn geen monumenten, maar bij de transformatie werd wel van ons gevraagd om respect te hebben voor details in de bouw, de kleur en de materiaalkeuze. Zo hebben we polyesterbeton gebruikt en aluminium kozijnen. Zelfs de tegelpatronen die bij het oorspronkelijke gebouw de gevel opsierden, hebben we terug laten komen. Op het dak van het voormalige Trouw-gebouw onderzoeken we de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Beide gebouwen zijn voorzien van warmtepompen en ledverlichting.”

Duurzaamheid begint bij gebouwgebruik

Het architectenbureau Sarafopoulos Architects ontwierp in opdracht van The Student Hotel in Eindhoven een volledig nieuw pand op de plek van het voormalige postkantoor aan het Stationsplein. 80% van dit pand wordt ingericht als studentenhotel. “De cradle-to-cradlebakstenen, de isolerende beglazing en beton met hergebruikt granulaat zijn interessant, net als de WKO”, vertelt architect Oresti Sarafopoulos, “maar in mijn ogen ligt bij verduurzaming te veel nadruk op het energetisch verhaal. Ik vind de sociale component interessanter.

Voor The Student Hotel gaat hij in Maastricht het oude Eiffel-gebouw renoveren. Dit gebouw bevindt op het industriële Sphinxterrein aan de rand van het centrum van Maastricht. “Hier zit de uitdaging in de combinatie van de industriële uitstraling en hotelfunctie. De gemeente verzorgt de casco-aanpak, wij zijn verantwoordelijk voor de inrichting. Er zijn plannen om een bioscoop in het gebouw te vestigen om ook hier weer interactie met de bevolking van Maastricht te bevorderen. Ik denk namelijk dat je met dit hospitalitycomponent een pand een extra duurzaamheidselement meegeeft. Duurzaamheid begint in mijn opinie bij gebouwgebruik. Je kunt wel een energieneutraal gebouw ontwerpen: als het vervolgens leeg staat, heb je er nog niks aan.”

Foto bovenaan: De eigentijdse uitstraling in combinatie met de studenten zorgt dat in de hotels sprake is van een bepaalde vibe, die ook buurtbewoners of gewone hotelbezoekers aanspreekt. (Foto’s: Fedde de Weert)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Gerrit Tenkink